Raúl Castro kubai elnök az ország gazdasági modelljének frissítése keretében hozott intézkedések bevezetési folyamatának kritikus és konstruktív elemzésére szólított fel.

Haladunk előre és folytatjuk a haladást, de nem gyorsítjuk fel, hangsúlyozta az elnök a Minisztertanács szombati ülésén, számolt be róla hétfőn a Granma.

Amit csinálunk az nem tökéletes, néha egyes kérdésekben híján vagyunk a tapasztalatoknak, és hibákat követünk el; éppen ezért minden kérdést folyamatos kritikai megfigyelésnek kell alávetni, jegyezte meg.

A kubai elnök hozzátette: „Hozzászoktunk ahhoz, hogy az utasítások felülről érkeznek, és ezt meg kell változtatni. A közigazgatási szerveknek, Sandino önkormányzattól a Maisíig (az ország legnyugatibb és legkeletibb pontjai – a szerk.) el kell mondaniuk a véleményüket a megfelelő helyen, a megfelelő időben és a megfelelő módon.”

A találkozón a Minisztertanács olyan politikát is elfogadott, amely fejleszti a geológiai kutatásokat és elősegíti a Nemzeti Kataszter fejlődését, csakúgy mint egy csoport nem-mezőgazdasági szövetkezetét, amelyek kísérleti jelleggel fognak működni.

Ezzel kapcsolatban a Végrehajtási és Fejlesztési Állandó Bizottság elnökhelyettese, Leonardo Andollo megjegyezte, hogy ez a politika a Minisztertanács alá tartozik, és elsősorban azt a célt szolgálja, hogy bővítsék és elősegítsék Kubával kapcsolatos földtani ismereteket.

Mindennek pedig az a célja, hogy növeljék azoknak az ásványi nyersanyagoknak a forrásait és tartalékait, amelyekre a termelő ágazatnak szüksége van, hozzájáruljon a jobb felhasználásukhoz, és minimalizálja a környezeti és egészségügyi hatásait.

Ezután a Végrehajtási és Fejlesztési Állandó Bizottság elnöke, Marino Murillo annak a folyamatnak a jelenlegi állását magyarázta, amelynek keretében nem-mezőgazdasági szövetkezeteket hoznak létre a szigetországban, és négy ilyen csoportra tett javaslatot.

Ehhez kapcsolódóan Murillo utalt a 228 új szövetkezetre, és elmondta azok a kereskedelem, a gasztronómia és a szolgáltatások (186), az építőipar (12), a szállítmányozás (3), az ipar (15) és az élelmiszer-termelés (1) területén fognak működni, valamint hozzátette, hogy mások először fognak az energia (1) és a számviteli (6) ágazatokban elindulni.

A nem-mezőgazdasági szövetkezetekkel kapcsolatban Raúl Castro emlékeztetett arra, hogy ez egy kísérleti folyamat, és noha előrelépés történt, a fő cél az, hogy észleljék az esetleges hibákat, és kijavítsák azokat.

Ugyanakkor a hibák következményeinek elhárítására tett lépések már megtörténtek a befektetési szektorban, és a hazai szabályozás 8. Országos Utánkövetésének eredményeit alaposan elemezték.

A találkozón megvitatott egyéb kérdések között voltak a kilencedikes végzősök számára kidolgozott tervek, amelyek célja a tanulmányaik folytatásának, a felsőoktatásba, nappali tagozatos képzésekbe való bekerülésének elősegítése a 2014-2015-ös időszakban.

Az egészségügyi szolgáltatások javítását célzó tervekkel kapcsolatban Raúl Castro biztosította a jelenlévőket, hogy azok soha nem lesznek negatív hatással a kubai népegészségügyre, és felidézte, hogy az ezekben az években a forradalom sok tízezer olyan orvost képzett, akik a kubai forradalom vezetőjének, Fidel Castrónak az eszméit követik.

Forrás: Prensa Latina