Nicolás Maduro elnök tegnap azt mondta, hogy a Caracazo néven ismert események (a neoliberális intézkedések elleni népi felkelés 25 évvel ezelőtt) voltak a kezdete a 21. századi forradalomnak.

Huszonöt évvel ezelőtt az emberek lerázták az igát, és azt mondták, hogy elég a neoliberalizmusból, írta Maduro a Twitter-fiókján keresztül, azokra az eseményekre utalva, amelyek az akkori elnök Carlos Andrés Pérez gazdasági megszorító intézkedéseire reagálva megrázták Venezuelát.

Több mint kétezer szegény, a hazát kirabló oligarchia által évszázadokon át elnyomott ember halt meg akkor, tette hozzá később egy másik üzenetben.

A közösségi hálókon keresztül Maduro megállapította, hogy az 1999-ben a néhai Hugo Chávez elnökkel hatalomra jutott Bolivári Forradalom azon a február 27-i napon született meg, és halad ma a 21. századi szocializmus felé.

Egy harmadik üzenetben bizalmát fejezte ki a nemzeti párbeszéd, vagy a tegnapelőtt tartott Nemzeti Békekonferencia iránt, amelyen a politikai, gazdasági és társadalmi szektorok képviselői vettek részt, hogy végleges megoldást találjanak az ország pacifikálására.

„A párbeszédútját fogjuk követni, és lépni fogunk a béke és az alkotmány védelmében” – írta.

A legtöbb ember Venezuelában elutasítja azt, hogy kis erőszakos csoportok támadják a társadalmat; a jobboldalnak abba kell ezt hagynia, fogalmazott a kis csoportok erőszakos akcióira utalva, amelyekkel destabilizálni akarják a dél-amerikai országot.

Forrás: Prensa Latina