23 ezer aktivistánál is többen jelentkeztek, hogy részt vegyenek a venezuelai kormány által indított állatvédő misszióban, a Misión Nevadóban. Erről számolt be Twitter bejegyzésében az ország alelnöke, Jorge Arreaza.

A misszió célja, hogy az alapvető jogokat biztosítsák az állatok, elsősorban az utcán élő és kóborló jószágok számára. Ennek érdekében a kormány február 9-én döntött úgy, hogy létrehoz egy önkéntesekből álló nyilvántartott csoportot, amelyhez az idő rövidségét tekintve bátran állíthatjuk, hogy már most rengetegen csatlakoztak.

Korábban már többen is kezdeményezték egy ilyen misszió indítását, ami nem is annyira meglepő, ha azt tekintjük, hogy a latin-amerikai népek körében az anyatermészet tisztelete nagyobb hagyományokra tekint vissza, mint az európai kontinensen.

A tavaly elhunyt Hugo Chávez elnök már 2009-ben is felhívást intézett a misszió létrehozására, és azzal érvelt, hogy „az állatokkal való szolidaritás” fontos dolog, és „szükség van az ennek megfelelő érzékenység kialakítására.” Így fogalmazott: „A szeretetre való képesség végtelen… ilyesfajta értékek nélkül minden hazugság lenne.” Ez utóbbi mondat gyakorlatilag a misszió jelmondatának számít.

A misszió a nevét Nevadóról, Simon Bolivár egykori kutyájáról kapta, aki 1813 és 1821 között mindenhová elkísérte a nagy felszabadítót, amíg a carabobói ütközetben a spanyol katonák le nem szúrták.

Készült a Correo del Orinoco híre alapján