Beszámolók szerint Roberto Romero és Yila Aguilera kolumbiai újságírókat egy épület kiürítése közben támadták meg a Mobil Rohamosztag (ESMAD) tisztjei az északi Santander tartományban.

Nemcsak megsebesítették őket, de a rendőrségi ügynökök az általuk rögzített anyagot is letörölték.

A Sajtószabadságért Alapítvány (FLIP) által közleményben elítélt incidens szerdán történt San Pedro önkormányzatban, ahol a kiürítés miatt a közösség tagjai összecsaptak az ESMAD-dal.

Akcióban az ESMAD (a kép illusztráció)

A zavargások közepette Romero, a Meridiano de Sucre újság riportere és Aguilera (a felesége), egy helyi tévéműsor tudósítója elmondták, hogy újságírók, az osztag tagjai pedig így válaszoltak: „Rohadékok, mi itt nem hisszük ezt el, vagy bármi mást.” Aztán folytatták a verést.

A hátunkat, a hasunkat és az arcunkat ütötték, mondta Romero a FLIP-nek, és hozzátette, hogy miután könnygázt fújtak rájuk a felesége elveszítette az eszméletét.

Mint ketten úgy nyilatkoztak, hogy amikor a San Pedró-i rendőrőrs felé tartottak, hogy jelentsék az esetet, szidalmakat kaptak, és az ESMAD ügynökei csak erősködés után adták vissza a videokamerájukat és a mobiltelefonjaikat, amelyekről azonban letörölték a korábban készített felvételeket.

A FLIP szerint súlyos eset történt, és rávilágított, hogy az információk törlése egyfajta előzetes cenzúrának minősül, ami sérti az újságírói források iránti bizalmat, és fegyelmezetlenségnek, de akár szabotázsnak és a munkaszabadság megsértésének is tekinthető, amire a Büntető Törvénykönyv 198-as és 199-es cikkelyei vonatkoznak.

Kolumbiában a sajtószabadság folyamatos fenyegetettségnek van kitéve, és a közérdekeket védelmező oknyomozó- valamint a vélemény-újságírás kockázatos szakma, fogalmazott egyik cikkében María Elvira Samper, az El Espectador újság szerzője.

Forrás: Prensa Latina