A Dolgozók az Embercsempészet Ellen csoport és több nagykövetség a nemzetközi „Emberkereskedelem Elleni Nap” jegyében hétfőn másodszor rendezett konferenciát a santiagói kongresszus épületében.

Az ENSZ Határokon Átívelő Bűnözés Elleni Szervezetének definíciója szerint az emberkereskedelem folyamata „a toborzásból, szállításból, átszállításból, emberek átvételéből és menedéknyújtásból, fenyegetés, fizikai vagy egyéb fenyegetés alkalmazásából, emberrablásból, megtévesztésből, emberek indokolatlan befolyásolásából és hátrányos helyzetének kihasználásának céljából” áll.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint közel 21 millió ember esik szexuális kizsákmányolás áldozatául. A mezőgazdaságban, házimunkában és gyárakban szintén magas arányban foglalkoznak ilyen törvénytelen munkaerőt. Az emberkereskedelem a rabszolgaság egy modern formájának tekinthető, amely a második legnagyobb illegális iparágnak számít a világon.

A hétfői rendezvény célja az volt, hogy elősegítse a probléma tudatosítását, és javítsa a kormányközi valamint a civil szervezetekét együttműködését az emberkereskedelem megelőzésében. A Munkacsoport az Emberkereskedelem Ellen tagjai előkészítenek egy stratégiát Chile számára, amely hatékonyabbá teszi az együttműködést a civil társadalom és a kormányzati szervek között.

Az esemény – amelyen 33 szervezet vett részt – fórumként szolgált, hogy koordinálhassák Chilében az emberkereskedelem bűncselekményének megelőzését. Ennek keretében számos különböző szervezet ismertette véleményét, valamit beszélgetést rendeztek „Munkaerő-kereskedelem, a láthatatlan kizsákmányolás” címmel.

A munkaügyi államtitkár-helyettes, Fernando Arab a megnyitó beszédében azt mondta, hogy „minden kétséget kizáróan Chile előrelépést mutatott az emberkereskedelem elleni küzdelemben, nemcsak a nemzetközi szerződésekhez való csatlakozások, és azok bevezetése miatt, hanem azért is, mert a hatékony harc érdekében alkalmaztuk azokat.”

Arab azt is elmondta, hogy Chilének még így is hosszú utat kell megtennie, de a mostani konferenciához hasonló rendezvények ebben fontos segítséget tudnak nyújtani.

Forrás: www.ilovechile.cl