A mezőgazdasági kölcsönök, a mikro-finanszírozások és egyéb országos fejlesztési projektek összege 50,73 százalékkal emelkedett az elmúlt évben Venezuelában az ország Bank Főfelügyelete (Sudeban) információi alapján.

A Sudeban legutóbbi jelentése szerint a fejlesztési hitelek a 2012 végi 179 milliárd bolivárról (28,4 milliárd amerikai dollár) 2013 végére 270 milliárd bolivárra (42,9 milliárd amerikai dollárra) nőttek.

A mezőgazdaság finanszírozása decemberben elérte a 108 milliárd bolivárt, ami 2,21 százalékos növekedést jelent novemberhez képest.

A lakáscélú hitelek is 1,93 százalékkal növekedtek november és december között.

A hatályos törvények szerint mind a társadalmi, mind a magántulajdonban lévő bankok számára kötelező hitelportfoliójuk legalább 10 százalékát olyan területek támogatására fordítani, mint a lakhatás, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a turizmus vagy a kisvállalkozások.

2012 januárjában Hugo Chávez azzal vádolta meg a legnagyobb venezuelai pénzintézeteket, hogy nem tesznek eleget jogszabályi követelményeiknek, és nem fordítanak elég erőfeszítést a nemzeti fejlesztési céloknak.

Különösen a Banesco, a Banco Mercantil és a Banco Provincial esetén merült fel, hogy a nagyvállalkozásokat és a nagybirtokosokat támogatja, ezért őket Chávez államosítással fenyegette meg.

A Sudeban legutóbbi jelentése szerint ugyanakkor az összes hitel alig 40 százaléka fordítódik fejlesztési célokra.

A Banmujer

 A héten a Nők Fejlesztési Bankja (Banmujer) bejelentette, hogy teljesítette az előző évre kitűzött céljait.

„2013-ban a mérlegünk pozitív volt, hiszen elértük a tervezet célunkat, és 565 hitelt nyújtottunk mezőgazdasági és egyéb programokra” – nyilatkozta a Banmujer koordinátora, Maritze León. A bank a hitelezőinek kedvező kamatozású hiteleket biztosít, amit négy éven belül kell az adósoknak visszafizetni.

León szerint hiteleik 60 százaléka ment a mezőgazdaság fejlesztésére. De emellett számos más ágazat, így például a kézművesség, a ruhakészítés és a fodrászat is jelentős forrásokhoz jutott.

A 2001-ben létrehozott Banmujer célja, hogy a mélyszegénységben élő nők kisvállalkozásainak nyújtson kedvezményes hiteleket. A bank a pénz mellett más szolgáltatásokat, például képzéseket is biztosít a nők számára vállalkozásuk elindításához.

Írta: Ryan Mallett-Outtrim

Forrás: venezuelanalysis.com