Rafael Correa elnök tegnap ünnepelte hivatalba lépésének hetedik évfordulóját Ecuadorban, ahol egyre nő az általa elindított állampolgárok forradalmának népi támogatottsága, amelynek legnagyobb eredménye, hogy gazdasági és politikai stabilitást hozott az országnak.

Az állampolgárok forradalmának kormánya megváltoztatta az ország arculatát, mondta a Prensa Latinának Maria Fernanda Espinosa védelmi miniszter.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a védelem területén az átalakítás paradigmaváltásba fordult át, mivel a fegyveres erők a demokrácia biztosítékából az emberek jólétének biztosítékává alakultak át.

A gazdaság esetében a statisztikák meglehetősen sokatmondóak, amikor az ecuadoriak életének javulását mutatják 2007 óta.

A szegénység például a Nemzeti Tervezési és Fejlesztési Államtitkárság statisztikái szerint 14 százalékkal esett, a 2007-es 37,6 százalékról a 2013-as 23,6 százalékra.

A kormány azon is keményen dolgozik, hogy elérje az olyan alapszolgáltatások, mint az ivóvíz és a csatornázás 95 százalékos lefedettségét, és tudatában van annak, hogy az ilyen irányú változások javítani fogják a táplálkozási viszonyokat és meg fogják szüntetni az alultápláltságot, amit szintén megígért a szociális szektornak.

Ecuador külföldi adósságainak és olajszerződéseinek újratárgyalása, valamint a Szénhidrogén Szerződés elfogadása, ami előírja, hogy az olajeladásokból származó bevételek 12 százalékát az olajmezők közelében élő közösségekbe kell befektetni, meleg fogadtatásra talált az emberek körében.

Ennek ellenére a kormány meg akarja változtatni az ország termelési és energiamátrixát, és elhatározta, hogy nyolc vízierőművet épít és folytatja a gazdasági diverzifikációt.

Correa 2007-ben foglalta el a hivatalát, miután 2006-ban a szavazatok 56,6 százalékával megnyerte a választásokat. Mandátuma 2011-ben járt volna le, de az új Nemzetgyűlés által 2008-ban elfogadott új alkotmány 2009. április 26-ra általános választásokat írt elő. Ezen Correa megismételte három évvel korábbi győzelmét, és a szavazatok 52 százalékát szerezte meg.

Négy év hivatali idő után 2013 februárjában elindult az újraválasztásáért, és a szavazatok 57,1 százalékával nyert, ami példátlan győzelem volt Ecuador történetében.

Forrás: Prensa Latina