Evo Morales tegnap azt mondta, hogy a dél-amerikai ország a 77-ek plusz Kína csoport elnökségéből egy tisztességes és békés világrendet fog szorgalmazni, amely összhangban van a természettel.

Védeni fogjuk a bolygót a tehertételektől, a hierarchiáktól, a források kifosztásától vagy az intervencionista háborúktól; egy olyan bolygót, amelyben a földanya jogai érvényesülnek, jelentette ki Morales az ENSZ-ben a 133 fejlődő országot tömörítő tömb elnökségének átadási ünnepségén.

Morales szerint egy kirekesztés nélküli új világrend építésének tíz célt kell szem előtt tartania, amelyeket az eseményen be is mutatott.

Ratulnoke Kubuabola, Fidzsi külügyminisztere átadja a G-77 vezetését Evo Moralesnek

Az eseményen részt vett az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun valamint a Közgyűlés elnöke, John Ashe is.

A G-77-ből változásokat kell szorgalmaznunk a javak előállításának fontossági sorrendjében a költekezéstől és a profitfelhalmozástól az emberek szükségleteinek kielégítésének irányába, mondta az ünnepségen, ahol Bolívia átvette az 1964 júniusában alapított csoport elnökségét Fidzsitől.

A latin-amerikai vezető megjegyezte, hogy a képviseleti demokráciát sürgősen képviseletinek és közösséginek kellene felváltania, hogy véget lehessen vetni az elitek uralmának, és így minden hang egyaránt hallható lenne.

A dél-amerikai ország irányítja majd a G-77 plusz Kínát 2014-ben, azt a szervezetet, amely azért hoztak létre az ENSZ keretein belül a Dél államainak érdekeit fogalmazza meg és támogassa gazdasági kérdésekben.

Forrás: Prensa Latina