Hónapokkal azután, hogy bezárták a fűrésztelepeket a veszélyeztetett awá népcsoport területén, a kormány erői behatoltak a rezervátumba, hogy maguk telepítsék ki onnan az illegális telepeseket. A Survival International civil szervezet értesülései szerint a brazil kormány a hadsereg mellett más szerveket is bevetett, hogy eltávolítsák az awák területén földműveléssel és szarvasmarha legeltetéssel foglalkozó telepeseket.

Az Exame értesülései szerint a telepeseknek 40 napjuk van, hogy önként elhagyják az awák rezervátumát a haszonállataikkal és a javaikkal együtt.

A legveszélyeztetettebb népnek számító awá törzs tagjai

Korábban aktivisták éveken át kérték a kormányt, hogy lépjen fel a 2003-ban létesült telep ellen. Az awá népcsoport megvédése azért is fontos, mert a közösségük mára már csak 450 főt számlál, akikből közel százan még mindig önkéntesen a világtól elzártan élnek.

A Survival International szerint az awá népcsoport a világon az egyik legveszélyeztetettebb, mivel az 1960-as években a területük közelében vasútvonal épült, hogy a Carajas bányából kitermelt vasércet elszállíthassák. Azóta a hagyományos – vadászó, halászó és gyűjtögető – életmódot folytató awák területe folyamatosan zsugorodott, a rezervátumuk területének közel 30 százalékáról kitermelték a fát. 

Forrás: http://news.mongabay.com/2014/0106-hance-awa-evict.html