A dél-amerikai ország kormány állatjogi és környezetvédelmi csoportok nyomására december 30-án hivatalosan is létrehozta a Nevado Missziót a kóbor állatok fokozott megsegítésére.

A háziállatok ivartalanításának szigorú szabályozásának hiánya következtében Venezuelában gyakoriak a kóbor kutyák. A misszió segítséget nyújt majd a Nevado kollektívákba szervezett önkénteseknek, kampányokat szervez az állatokkal szembeni rossz bánásmód ellen, ivartalanítási műtéteket hajt végre, létrehoz egy közkórházat háziállatok számára, és még több állattartással kapcsolatos humanitárius politika mellett fog kampányolni.

Hugo Chávez egykori elnök is felhívást intézett a misszió létrehozására 2009-ben, és azzal érvelt, hogy „az állatokkal való szolidaritás” fontos dolog, és „szükség van az ennek megfelelő érzékenység kialakítására.” Így fogalmazott: „A szeretetre való képesség végtelen… ilyesfajta értékek nélkül minden hazugság lenne.”

Ezt megelőzően, 2007-ben, Omar Cruz venezuelai művész tett javaslatot a misszió megalkotására. Akkor „egy az összegyűjtött kóbor kutyák megsegítésével foglalkozó hálózatot” javasolt, ami „gyógyítja, eteti, képzi és örökbefogadásra ajánlja fel őket.”

Andreina Avellaneda, a Nevado Misszió szóvivője az állami sajtónak elmondta, hogy önkéntesek már korábban is kifejezték vágyukat a program elindítására.

Avellaneda azt is mondta, hogy a missziónak az is célja, hogy olyan kérdésekkel is foglalkozzon, mint a bikaviadalok, és a közvélemény figyelmét fokozottabban ráirányítsa az állatok jogaira és szükségleteire.

A misszió már dolgozik a 2010-ben elfogadott Házi-, Vadon Élő, és Fogságban Tartott Állatokról Szóló Törvény módosításán. Avellaneda elmondta, hogy a misszió munkacsoportokat fog szervezni, hogy meghallgassák a közösségek és közösségi szervezetek javaslatait országszerte.

„A törvény jobban kedvez az embereknek, mint az állatoknak, vannak cikkelyei, amelyek tévesen értelmezhetők” – mondta.

Endrina Calderón, a misszió országos koordinációjának és Merida közösségi szervezetének tagja úgy fogalmazott, hogy a kollektíva első feladata az, hogy megszilárdítsa a csoportot, és aztán összeszámolja, hogy mennyi kutya és macska él az utcákon.

A missziót egy Nevado nevű kutyáról nevezték el, aki tavaly spontán módon kísérte Hugo Chávez gyászmenetét mind a húsz kilométeren keresztül. A Nemzeti Gárda örökbe fogadta a kutyát, és a Nevado nevet adták neki az után a kutya után, aki Simón Bolívar mellé szegődött az 1813-as „csodálatos hadjárattól” kezdve az 1821-es carabobói csatáig. Gyerekek Cháveznek is ajándékoztak egy ugyanilyen fajtájú kutyát 2003-ban Meridában, aki ugyanerre a névre hallgatott.

Forrás: venezuelanalysis.com