Megkezdődött a politikai jövő tervezése Chilében. A tavaly 2005 után ismételten megválasztott Michelle Bachelet a fővárosba látogatott, ahol megkezdi a tárgyalásokat jövendőbeli kabinetjének kialakításáról.

A Valparaíso régióban található nyaralójából visszatérve Bachelet hozzákezdett, hogy kiválassza kormányának tagjait. Az ENSZ Nőügyi Szervezetének korábbi vezetője a különböző közösségek által javasolt listával érkezett Santiagóba. A tervek szerint ez a tárgyalási folyamat január harmadik hetére fog lezárulni.

A Kereszténydemokrata Párt főtitkára, Victor Maldonado úgy nyilatkozott, hogy „pártunk készen áll, hogy teljesítsük az elnök követelményeit. Annak ellenére, hogy sor kerül majd vitára, a végső döntés Bachelet kezében van.”

A leköszönő elnök, Sebastián Piñera megerősítette, hogy kedden délután találkozik utódjával az elnöki palotában, a La Monedában. A találkozón Bachelet két tanácsadójával fog részt venni, egyikük a hírek szerint az ország leendő külügyminisztere lehet.

Ezt erősíti meg az is, hogy Piñera úgy nyilatkozott, hogy sok téma kerül majd megvitatásra, de hangsúlyosan fog szót kapni a Chile és Peru tengeri határait érintő vitás kérdés is. 

Eközben a tavalyi választásokon jelentős vereséget szenvedett ellenzék vezetői is találkozót fognak tartani, ahol koalíciójuk jövőjéről fognak tárgyalni.

Készült a www.ilovechile.cl információ alapján