Mexikói parasztszervezetek követelték, hogy a szövetségi kormány teljesítse azon ígéretét, hogy megerősíti a vidéket, és véget vet az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) katasztrofális következményeinek.

Máskülönben ez az év a mezőgazdasági munkások tiltakozásainak és tüntetéseinek éve lesz, figyelmeztettek egy a La Jornada újságban megjelent írásban.

Fernando Ortega, a Chihuahua-i Demokratikus Paraszt Front tagja bejelentette, hogy január 28-ra és 29-re találkozót hívták össze a vidéki területek termelőit, hogy elemezzék a csak keveseknek kedvező kereskedelmi egyezmény negatív hatásait.

Ortega hozzátette, hogy felhívást intéztek minden szociális és parasztszervezethez az országban, hogy csatlakozzanak egy olyan országos mozgalomhoz, amely elvárja a végrehajtó hatalomtól, hogy oldja meg a vidéki területek problémáit: a termelés abbahagyását, a szegénységet, a közbiztonság hiányát, az elvándorlást.

Ortega azt is elmondta, hogy január 31-re egy nagy demonstrációra is felhívást fognak intézni a fővárosba, mert a NAFTA csak mélyítette a mexikói vidék válságát.

Arra is kitért, hogy a parasztszervezetek is találkozni fognak a héten Veracruz kikötőjében, hogy vitafórumot nyissanak a Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó között 1994. január 1-jén életbe lépett gazdasági megállapodás katasztrofális hatásairól.

Forrás: Prensa Latina