A Granma újság által nyilvánosságra hozott hivatalos számok alapján Kuba rekord alacsony csecsemő- és anyai halálozási arányt ért el 2013-ban.

Ami a csecsemőhalandóságot illeti, Kuba 4,2-es értéket rögzített ezer élve születésre, és nyolc tartomány maradt az országos átlag alatt.

Ilyen terület Sancti Spiritus és Granma, mindkettő 3,2-vel, Holguín (3,3), Havanna és Ciego de Ávila (3,4), Pinar del Rio és Villa Clara (3,9) és Las Tunas (4,0), számolt be róla az újság, hozzátéve, hogy ez az Isla de la Juventud önkormányzatban 2,0 volt.

Az ország 168 önkormányzatából huszonkettőben egy gyermek sem halt meg.

A Granma beszámolt róla, hogy az egy év alatti gyermekek fő halálozási okai a születés előtti körülmények, a veleszületett rendellenességek és a fertőzések.

Ezúttal negyvenöttel kevesebb gyermek halt meg veleszületett fejlődési rendellenességekben, mint 2012-ben, amellyel Kuba az emiatt az ok miatti legalacsonyabb csecsemőhalandóságot felmutató országok között van. A Közegészségügyi Minisztérium Országos Orvosi Nyilvántartási és Statisztikai Testületének előzetes adatai szerint tavaly 125.830 gyermek született, 156-tal több, mint 2012-ben.

A Granma azt is elmondta, hogy Kuba jobb eredményeket ért el abban a programban is, amelynek célja a szövődmények és az anyai halálozás csökkentése, és csupán 26 olyan esetről érkezett beszámoló, amelyben a halál közvetlenül a terhességhez, a szüléshez vagy a szülés utáni állapothoz köthető.

Így Kuba közvetlen anyai halálozási rátája 20,7 volt 100 ezer élve szülésre, ami az ország történetének legalacsonyabb értéke.

Forrás: Prensa Latina