A hagyományok szerint a paraguayiak az új esztendő beköszöntét családjuk körében, vagy valami kisebb rendezvényen ünneplik meg, azonban idén hatalmas tüntetésekre került sor, miután egyre többeket háborított fel a tömegközlekedési tarifák további növekedése.

Az amúgy is nehéz gazdasági és társadalmi helyzetben lévő dél-amerikai ország lakosai ezúttal azért vonultak az utcákra, mert a hatóságok bejelentették, hogy ismételten 20 százalékkal emelik meg a tömegközlekedés árát, ami rövid időn belül már a második hasonló emelés lenne. Bár a kormányzat sokáig halogatta a mostani emelés bejelentését, ezt végül a héten megtették.

A közlekedési miniszter egyenesen odáig ment a dolog kommentálásában, hogy korrektnek minősítette az új árszabályozást. Igaz, neki nem átlagos vagy annál alacsonyabb fizetésből kellene fizetnie a szolgáltatásért, ha igénybe szeretné venni azt, mint ahogyan a legtöbb ember teszi.

A mostani eset rávilágít a jobboldali kormány hibás politikájára, amely a neoliberális elveket követve, az állami szerepvállalás leépítését célozza. A közlekedési társaságokat korábban kiszervezték magán üzletembereknek, azonban ők vajmi kevés gondot fordítanak a szolgáltatás színvonalának megőrzésére vagy javítására, emiatt pedig nagyon gyakoriak a járatkimaradások és a balesetek. Legutóbb szerdára virradóra történt ilyen.

A társadalmi, diák és paraszt mozgalmakat, szakszervezeteket és haladó pártokat tömörítő Coordinadora Democrática bejelentette, hogy folytatják a tömegek mozgósítását az elkövetkezendő időszakban, és egészen addig folytatják a társadalmi nyomás növelését, amíg a kormány le nem mond.

Készült a Radio del Sur cikke nyomán