Cristina Fernández argentin elnök csütörtökön határozottan tagadta, hogy bármiféle szándéka lenne indulni a 2015-ös választásokon, és kizárta annak lehetőségét, hogy elnökjelöltként szerepeljen a következő választásokon.

A Télam hírügynökségnek adott nyilatkozatában az argentin államfő visszautasította Carlos Kunkel peronista képviselő találgatásait annak lehetőségéről, hogy Fernández folytatja a politizálást és elnökjelölt lesz a következő választásokon.

Cristina Fernández de Kirchner

Kunkel megjegyzéseit felkapta a média, és még az ellenzéki sajtó is felhasználta a Fernández elleni kampányában.

„Carlos nagyon szeret engem, de kizárt, hogy Cristina 2015-ben bármilyen posztért is induljon” – szögezte le az elnök asszony.

Az elmúlt időszakban az elnök asszony támogatottsága jelentősen visszaesett, ami különböző okokra is vezethető vissza. Az ország gazdasági kilátásai egyre romlanak, miközben az infláció egyre növekszik, és a közszolgáltatások színvonala csökken. A kormány számos tagját, köztük magát Fernándezt is korrupcióval vádolták meg.

Ugyanakkor már csak az argentin alkotmány korlátozása – miszerint senki sem töltheti be kettőnél több alkalommal az elnöki hivatalt – miatt sem jelöltethetné magát a legmagasabb közjogi méltóságnak az elnök asszony. Ennek megváltoztatásához a törvényhozásban kétharmados többségre lenne szükség, azonban az idén őszi részleges választások után erre minden esélye elszállt a Győzelmi Frontnak, noha a többségét megőrizte, azonban az alkotmányozáshoz szükséges többségtől elmaradt.