2011 közepe óta több mint 500 ezer új otthon épült a venezuelai kormány nagyarányú házépítő programjának égisze alatt.

Az Hugo Chávez korábbi elnök által elindított programot azért hozták létre, hogy megszüntesse a megfizethető lakások hiányát a dél-amerikai országban. Azt az ambiciózus célt tűzték ki, hogy 2019-ig hárommillió új otthont építenek.

A Nagy Lakásmisszió azoknak is igyekszik megoldani a lakhatását, akik a 2010-es nagy esőzések miatt váltak hajléktalanná. Később alacsony jövedelmű családok kapnak komoly támogatást a kormánytól, hogy így segítsenek nekik fizetni a lakásért. Akik pedig a minimálbérnél kevesebből élnek, azok ingyen jutnak új otthonhoz.

Az egyik szeptemberben átadott otthon

A hatóságok arról számoltak be, hogy a Nagy Lakásmisszió alatt eddig állami és magánberuházásokban összesen 511.040 házat építettek, ami a teljes cél egyhatoda. 2013-ban az állami úton készült házak 62 százalékát civil szerveződések, például közösségi tanácsok építették.

A számítások arra utalnak, hogy az építkezések jelenlegi ütemében a 2019-re célként kitűzött hárommillió új ház nem fog felépülni. Azonban a programért felelős hatóságok arról számoltak be, hogy rengeteg házat már építenek, és azt állítják, hogy a következő célt, ami egymillió otthont jelent, relatíve gyorsan el fogják érni.

2014 a „több forradalom” éve lesz

Tegnapelőtt Nicolás Maduro venezuelai elnök személyesen adta át az új házakat annak a hétszáz családból álló utolsó csoportnak, akiket a februári heves esőzések tettek hajléktalanná.

Önkéntesek is dolgoznak az építkezéseken

Maduro azt is kijelentette, hogy 2014 „a több szocialista forradalom, a több emberek, a több igazi demokrácia éve lesz”, és megerősítettek, hogy az Utcai Kormány kezdeményezésének új fázisa fog útjára indulni az országban, hogy fejlessze a kulcsfontosságú kormányzati politikákat.

Végezetül a venezuelai elnök nyilvánosságra hozta, hogy a kormány Diosdado Cabellót fogja a nemzetgyűlés elnökének javasolni egy újabb ciklusra. Cabello egyben a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) alelnöke is.

Forrás: venezuelanalysis.com