Holtan találtak egy mapuche indián vezetőt abban a víztározóban, amelynek megépítése ellen évtizedeken át tiltakozott.

Az ügyészek kérték a 73 éves, majdnem vak Nicolasa Quintreman boncolását, hogy kizárhassák az idegenkezűséget. A testét kedden találták meg, egy nappal azután, hogy eltűnt.

Húgával, Bertával vezették a közösségi küzdelmet az Endesa európai áramszolgáltató ellen akkoriban, amikor még Chile környezetvédelmi szabályozásai nagyon lazák voltak, és az őslakosok jogait nem tartották tiszteletben. A kezdetben több száz család támogatta őket, de végül engedve a nyomásnak eladták az ártérben lévő földjeiket más javakért. Végül ő is feladta a küzdelmet, és 2002-ben a kis telkét elcserélte egy meg nem nevezett összegért, és egy kilenc mérfölddel (15 kilométerrel) messzebb található nagyobb telekért.

Nicolasa Quintreman

„Azok az emberek, akik azt mondták, hogy a barátaim, elhagytak. Ha mellettem maradtak volna, akkor folytattam volna a harcot” – nyilatkozta akkor.

A projektet a balközép Eduardo Frei Ruiz-Tagble (1994-2000) kormánya engedélyezte, amely során elárasztottak egy mapuchék által lakott völgyet, hogy így több energiát állíthassanak elő, amelyre Chilének a gazdasági növekedéséhez szüksége volt.

A „Lago Rolca” tározó vize mintegy 80 méterre található Nicolasa Quintreman új otthonától, és a föld mintegy hét méteren lejt, ami alapján az feltételezhető, hogy a hölgy véletlenül esett bele a vízbe, számolt be róla szerdán Radio Biobio honlapja.

A boncolás eredményére több napot kell várni. Alto Biobio közössége ugyanakkor gyásznapot rendelt el, és a testet visszaküldik a családhoz, hogy eltemethessék azt.

A Quintreman nővérek egy olyan környezetvédő mozgalom alapítójaként váltak híressé messze Chile déli részén, amely immáron számos nemzetközi nem-kormányzati szervezet támogatására számíthat, és amely már több alkalommal is bíróságra vitte több gát építését, például a HidroAysen projektét, amely elzárná a világ utolsó szabad folyású folyóit, és több ezer mérföldön keresztül tarolná le az erdőket, hogy helyükre magas feszültségű távvezetékeket építsenek.

Forrás: ABC News/Mapuche Nation