Uruguay elnöke, José Mujica felajánlotta Latin-Amerika tenger nélkül országainak – Bolíviának és Paraguaynak –, hogy használjanak országa területén egy kikötőt, hogy a tengeren keresztül is exportálhassanak és importálhassanak árut.

„Az integráció azt jelenti, hogy olyan infrastruktúrát építünk, amely összeköt bennünket, ráadásul egy kikötő megléte remek lehetőséget kínál a regionális kormányzatoknak” – mondta az elnök a rádióműsorában. Mujica, a baloldali uruguayi elnök célja népszerűsíteni azt a javaslatot, hogy hozzanak létre az Atlanti-óceán partján egy új kikötőt, amelyet a tenger nélküli országok használhatnának.

Mujica az elmozdított Fernando Lugo paraguayi és Evo Morales bolíviai elnökkel egy korábbi képen

Ehhez hozzátette: „Az, hogy Paraguay képes lesz az országunkon keresztül kijutni az Atlanti-óceánhoz a fájával, az ásványaival és a szójababjával, és ha Bolívia maga is meg fogja tudni ezt csinálni, az fejlődést fog jelenteni a régiónak, és logisztikai munkalehetőségeket Uruguaynak”. Egyúttal ez újabb lendületet adhat az integrációnak, amely jobb megoldást tud kínálni azokra a hiányokra, amitől számos ország szenved.

Uruguay tagja Mercosur dél-amerikai kereskedelmi és integrációs szervezetnek, amelynek rajta kívül még Argentína, Bolívia, Brazília és Venezuela a teljes jogú tagjai, valamint az a Paraguay, amelynek tagságát a Lugo elnök elleni puccs miatt felfüggesztették.

Bolívia tengeri kijáratát, Antofagastát az 1879 és 1883 közötti csendes-óceáni háborúban vesztette el Chilével szemben, ami érzékenyen érintette az ország gazdaságát, és a mai napig elmaradottságának és szegénységének egyik fő oka.

Készült a radiorebelde.cu cikke alapján