Ricardo Patiño ecuadori külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a The Washington Post leleplezése, miszerint az Egyesült Államok támogatta az ecuadori terület elleni 2008-as kolumbiai támadást, árthat a szomszédos ország békefolyamatának, illetve a kétoldalú kapcsolatoknak.

Óvatosan kell bánni ezekkel a látszólag ártatlan vagy időszerű beismerésekkel, de várhatóan hatással lesznek a kapcsolatainkra Kolumbiával és az Egyesült Államokkal, figyelmeztetett az ecuadori diplomata egy rádióinterjúban.

Patiño arra az amerikai újság által múlt vasárnap nyilvánosságra hozott információra utalt, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a beavatkozásakor, amely során a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) több tucat vezetőjét gyilkolták meg, intelligens bombákat használt.

A 2008-as kolumbiai támadás után

Az újság kimondottan idézi Raúl Reyes FARC vezető, a gerillák helyettes vezére 2008. márciusi megölését, amikor a kolumbiai légierő egy a közös határtól egy mérföldre fekvő ecuadori területen lévő táborra dobott bombákat.

Patiño szerint ez egyáltalán nem új információ. Az eset kapcsán, amely miatt egy rövid időre még a diplomáciai kapcsolatokat is megszakították Bogotával, Ecuador jelentette, hogy az Egyesült Államok állt a támadás mögött.

Ez már a bombázáskor is mondtuk, mert tudtuk, hogy Kolumbia nem rendelkezik olyan technikai feltételekkel, amelyek lehetővé tennének egy ilyen típusú bombatámadást intelligens bombákkal, és feltételezhető volt, hogy erre az Egyesült Államok részvételével került sor, emlékeztetett.

A külügyminiszter szerint a The Washington Post információja csak megerősíti, hogy a CIA mindig benne van ezekben a piszkos háborúkban és ezekben a bűncselekményekben.

Rafael Correa elnök súlyosnak nevezte az amerikai újság információit, és azon is eltűnődött, hogy vajon véletlenül vagy tudatos stratégiával nem az volt-e a cél ezzel, hogy befolyásolják a kolumbiai békefolyamatot és Quito kapcsolatát Bogotával és Washingtonnal.

Forrás: Prensa Latina