Az újraválasztáshoz való jog, a közvetlen népi demokrácia mechanizmusai és a nők egyenlő képviselete a közhivatalokban a három legfontosabb reform.

December 10-én a nicaraguai nemzetgyűlés 64:26 arányban egy részleges alkotmányreform-csomagot fogadott el. A döntést a társadalom és gazdaság minden rétegére kiterjedő konzultációsorozat előzte meg. Életbelépésük előtt a reformokat a következő törvényhozási periódusban is tárgyalni kell.

A reformok általános célja a közvetlen népi részvétel erősítése, a gazdasági demokrácia szélesítése és a nemzeti vagyon egyenlőbb elosztása, valamint nagyobb stabilitás megteremtése az ország intézményei számára.

A kulcsreformok a következők:

  • Minden résztvevő szerepének megerősítése, akik a kormánnyal a megosztott felelősség elve alapján együtt dolgoznak a szegénység csökkentésén és a gyarapodás elősegítésén. A reformok célkitűzéseinek részeként elsőbbséget biztosít a közjó érdekében alapvető fontosságúnak tartott egészségügyi ellátás és az oktatás biztosításának és javításának. A reformok igyekeznek formálissá tenni az elmúlt nyolc évben a kormány, a dolgozók és a magánszektor között kialakított konszenzust.
  • A „közvetlen demokrácia” erősítése a helyi szintű „állampolgári hatalmon” (poder ciudadano) keresztül, valamint olyan szervezeteken keresztül, amelyek különböző társadalmi rétegeket képviselnek, úgyhogy az állampolgárok nemcsak megválasztják a képviselőiket, de azok felelősségre vonhatóak is lesznek. A cél, hogy ösztönözzék a dolgozók és a termelők, köztük az üzleti szövetségek, a szövetkezetek, a családi egyesületek, a szakszervezetek és a közösségek részvételét. A részvételi demokrácia formáiba népszavazások is beletartoznak majd.
  • A közhivatalokra való jelöltség nemi egyenlőségen fog alapulni, hogy így biztosítsák, hogy a törvényes jelöltek ötven százaléka nő legyen a nemzetgyűlési, a közép-amerikai parlamenti, az önkormányzati és az autonóm régiós tanácsokbeli választásokon
  • El fogják törölni a választások második fordulóját, és megvédik minden állampolgár újraválasztáshoz való jogát.
  • Nicaragua szuverén területének alkotmányos meghatározása ki fog terjedni a Nemzetközi Törvényszék által 2007-ben és 2012-ben Nicaraguának ítélt tengeri területekre, valamint minden olyan területre, amelyet a bíróság a jövőben kijelöl.
  • A „karibi part” kifejezést az „atlanti part” kifejezés fogja felváltani.
  • Elfogadják a 2010. márciusi ENSZ-nyilatkozatot a Földanya és az emberiség jólétéről.

Forrás: Nicaragua Solidarity Campaign