Kormánypárti szakszervezetek szerveztek felvonulást a múlt héten Venezuela legnagyobb üzleti szövetsége ellen, hogy tiltakozzanak a „gazdasági háború” ellen, amit a dolgozók szerint a szövetség vív a kormányzat ellen.

A múlt csütörtökön Caracasban rendezett felvonulás Venezuela legnagyobb üzletszövetsége a Fedecamaras, Venezuelai-Amerikai Kereskedelmi (Veneacham) és Iparkamara valamint a Kereskedelmi és Szolgáltatások Országos Tanácsa (Consecomercio) ellen irányult.

A Nicolás Maduro kormányát támogató szakszervezetek közül számos részt vett a legnagyobb kormánypárti szakszervezet, a Szocialista Dolgozók Bolivári Központja, által szervezett meneten.

A felvonulás Caracas központjába, a Fedecamaras irodájához érkezett meg, ahol a dolgozók kinyilvánították, hogy ellenzik a gazdasági háborút, és támogatják a kormány gazdaságpolitikáját.

„Ez az egész arról szól, hogy megmondjuk a Fedecamaras puccsista részeinek, a Polar Groupnak (Venezuela legnagyobb magán élelmiszer-termelőjének) és a bankároknak, hogy lejárt az idejük” – nyilatkozta a meneten részt vett kormánypárti parlamenti képviselő, Braulio Álverez.

Bár a gazdaság továbbra is növekszik, és a munkanélküliség relatíve alacsony szinten maradt, január óta az országnak egyes alapvető élelmiszerek – mint a tej és a kukoricaliszt – hiányával kellett szembenéznie, miközben az éves infláció mértéke 49,4 százalékra ment fel, ami az elmúlt években a legmagasabb érték.

Továbbá a feketepiacon a dollár árfolyama kilencszerese a kormány által meghatározottnak (6,3 bolivár = 1 amerikai dollár), ami aránytalanságot okoz a behozatalban és az árképzésben.

A venezuelai kormány azt állítja, hogy ezek a problémák az üzleti szektor és a konzervatív ellenzék által karöltve ellene vívott „gazdasági háború” eredményei. Hivatalnokok megerősítették, hogy ezek a szektorok támadják a bolivár árfolyamát, termékeket halmoznak fel és az árakkal spekulálnak, hogy hiányt, inflációt és politikai elégedetlenséget keltsenek.

Eközben az ellenzék azt mondja, hogy a gazdasági hiány a kormányzat „rossz gazdálkodásának” eredménye, és azzal érvelnek, hogy az állami intervenciós politikák – mint például az árfolyam- és az árszabályozás – károsítják a helyi termelést, és hatással vannak az importra.

A dolgozók a csütörtöki felvonuláson támogatásukról biztosították a kormány helyzetértékelését, és azzal vádolták az üzleti köröket, hogy szándékosan destabilizálják a gazdaságot.

„Követeljük, hogy a Fedecamaras hagyjon fel a gazdasági háborúval, a spekulációval és az alacsony kibocsátással… az emberek szervezettek, Chávez ráébresztett minket arra, hogy soha többé ne hunyjunk szemet, vagy boruljunk térdre bárki előtt” – jelentette ki Frank Quijada, a Polar Group dolgozóit tömörítő szakszervezet elnöke.

Maduro áprilisi megválasztása óta a kormány egy sor intézkedést hozott a hiány és az infláció elleni küzdelem érdekében, például növelte az importot, serkentette a mezőgazdasági termelést, növelte az állami árszabályozást, és létrehozott egy Gazdasági Bizottságot, hogy ellenőrizze az állami és gazdasági vállalatok termelését és ellátási hálózatát.

A kormány elindított egy információs vonalat is, hogy állampolgárok bejelenthessenek minden a vállalatoknál, a beszállítóknál vagy kiskereskedőknél tapasztalt „gazdasági szabotázs intézkedést”.

„Mi, dolgozók azt mondjuk ma a világnak, a Fedecamarasnak, a Veneachamnak és minden üzletfelüknek, amelyek destabilizálják az országot, hogy mi dolgozók leszünk munkafelügyelők, felkészülünk, hogy ebben a harcban kísérői legyünk Nicolás Maduro kormányának” – nyilatkozta Marco Antonio Díaz, a Szocialista Dolgozók Bolivári Központjának alelnöke az állami televízióban.

A Venezuelan Institute of Data Analysis (IVAD) közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése szerint az emberek véleménye arról, hogy ki a felelős a hiányért egybeesik az emberek politikai hovatartozásával.

A kutatás szerint a chavisták 75 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy gazdasági szabotázs felelős hiányért, amíg a függetlenek 44 százaléka, az ellenzékieknek pedig mindössze 18 százaléka ért egyet ezzel az állítással.

A csütörtöki felvonulás egyike volt azoknak a kormánypárti szakszervezetek által tervezett megmozdulásoknak, amellyel szerte az országban tiltakozni kívánnak a „gazdasági háború” ellen.

Írta: Ewan Robertson

Forrás: www.venezuelanalysis.com