Az Újságírók az Igazságért mozgalom levelet írt hétfőn a pápának, hogy figyelmeztessék őt a venezuelai ellenzék vezetőjének, Henrique Caprilesnek a puccsista és erőszakos személyiségéről. Ugyanis Capriles várhatóan a hét folyamán találkozna Ferenc pápával.

„Azért vagyunk itt, hogy figyelmeztető üzenetet küldjünk Őszentségének, Ferenc pápának arról a személynek az alkotmányellenes, erőszakos és fasiszta személyiségről, aki tőle magánkihallgatást kért a hétre” – mondta Tania Díaz, újságíró. Hozzátette, hogy a katolikus egyház teljes támogatását élvező neoliberális Capriles erőszakos viselkedésé káros az országra.

Henrique Capriles

Az újságírók megemlítették azt is, hogy Miranda állam kormányzója a múlt héten Caracasban egy felvonulással próbált meg erőszakos cselekedetekre buzdítani.

„Ezzel a közleménnyel figyelmeztetni akarjuk arra a pápát, hogy a venezuelai (katolikus) egyház magas rangú vezetői manipulált információkat adnak át a Szentszéknek... egy olyan személyről, aki sok erőszakot, halált és szenvedést hozott erre az országra” – utalt a közlemény arra, hogy a venezuelai katolikus egyház igyekezett közbenjárni azért, hogy létrejöhessen egy találkozó a pápa és Capriles között.

Az újságírók szerint Capriles és az ellenzék a 2002-es puccshoz és szabotázshoz hasonló cselekedetekre készül, ahogyan tették azt már idén áprilisban, amikor 14 ember – köztük két gyermek – vesztette az életét a feldühödött ellenzéki csőcselék gyújtogatásainak eredményeként, amikor többek között orvosi rendelőkre és egyéb közintézményekre támadtak.

Végül Díaz hozzátette, hogy az idei december 8-i helyhatósági választás már a 18. szavazás lesz azóta, hogy Hugo Chávez hatalomra kerülésével beindult az úgynevezett bolivári folyamat. A választásokon a nép eddig mindannyiszor a baloldal mellett szavazott.

„Ezt a levelet át kívánjuk adni Ferenc pápa számára a vatikáni diplomáciai képviseletünkön keresztül” – zárul a közlemény.

Forrás: Correo del Orinoco