Az ország kétvalutás rendszerének megszüntetése egyike a kubaiak által legizgatottabban várt reformoknak, akik mindazonáltal szkeptikusan és kétkedve reagáltak rendszer felszámolását napirendre tűző bejelentésre. Ezt a rendszert tartják felelősnek azért, amiért nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek az országban.

„Nem mondanak részleteket arról, hogy ez hogyan fog történni, vagy mikor. Mintha csak azt akarták volna a tudtunkra adni, hogy valamit kezdenek a problémával” – mondta az IPS-nek egy neve elhallgatását kérő könyvelő.

1994 óta Kubának két hivatalos pénzneme van – 2004-ig a kubai peso és az amerikai dollár; onnantól kezdve a peso és a keményvaluta konvertibilis peso, vagyis a CUC, ami a dollár helyét vette át. A dollárhoz rögzített CUC 24 pesót ér.

Omara, a 73 éves nyugdíjas, aki nem szerette volna, ha leírjuk a vezetéknevét, elmondta, hogy a 240 pesós (10 dolláros) nyugdíjából és három külföldön élő gyermeke átutalásaiból él.

„Ahhoz, hogy megvegyem, amire pénzért szükségem van, bármilyen pénzért, ahhoz az kell, hogy a pénz többet érjen, mert ha az árfolyam ugyanaz marad, akkor semmi sem változik számomra. Akkor mindig át kell váltanom a dollárokat a nemzeti valutára” – mondta az IPS-nek, hozzátéve, hogy az árak a boltokban „folyamatosan emelkednek.”

Silvia Medina, akinek nincsenek külföldön élő rokonai, akik utalnának neki haza, és nincs más jövedelme, mint a nyugdíja, ami körülbelül 10 dollárt ér kétségek és remények között hányódva mondja, hogy „ha a valutaegyesítés azt jelenti, hogy a nyugdíjam pesóinak nagyobb vásárlóereje lesz, akkor ez üdvözlendő, és remélem, hogy hamarosan megcsinálják.”

Felül a konvertibilis peso avagy a CUC, lent pedig a sima peso

Az egészségügyi ellátás és az oktatás ingyenes Kubában. Medina egy kosárnyi alapvető élelmiszert is kap az állam által nagyon alacsonyan tartott áron. Noha nem elegendőek, ezek a termékek nagy segítséget jelentenek az alacsony jövedelmű családoknak.

Azonban nem úgy, mint Omara, Medina nem tudja beszerezni a többi alapvető szükségletét a boltokban, amelyek csak CUC keményvalutát fogadnak el.

Október 22-én a kubai kormány bejelentette, hogy az ország pénznemeinek és az árfolyamoknak az egységesítését célzó intézkedéssorozat veszi kezdetét, és elismerte, hogy a kettősvaluta-rendszerrel való szakítás nem jelenti azt, hogy egy csapásra megoldódik az ország összes gazdasági problémája.

Mindazonáltal „ez elengedhetetlen a kubai peso értékének helyreállításához és pénzként, vagyis könyvelési, fizetési és megtakarítási egységként való funkcionálásához… Ez ráncba fogja szedni a gazdasági környezetet, és ebből következően pontos mércét kapunk a teljesítményéhez” – tette hozzá.

Pável Vidal kubai közgazdász, a kolumbiai Caliban lévő Pontificia Javeriana Egyetem professzora elmondta, hogy a bejelentés legfontosabb vonatkozása az volt, hogy jelezte, hogy a folyamat „végre” elkezdődik.

A kormány ismertette, hogy a változások először az üzleti életben fognak kezdődni, mielőtt kiterjesztenék azokat a lakosság többi részére, akiknek a megtakarítási számláit nem fogja érinteni, mondta Vidal az IPS-nek.

Ez magában fogja foglalni a kubai peso fokozatos leértékelését a vállalkozások számára – amelyek jelenleg egy az egyben váltják a pesót és a CUC-t – arra az árfolyamra, amit a lakosságra vonatkozik általánosságban: 24 peso egy CUC, ismertette Vidal.

Mindazonáltal „sok részlet még kidolgozásra vár, ami jelezni fogja az intézkedés hatályát, és azt, hogy az árfolyam milyen mértékű nominális leértékelődése okozna igazi leértékelődést” – tette hozzá.

Az árfolyam-korrekció és a kettősvaluta-rendszer megszüntetése átláthatóbbá tenné a pénzügyi kimutatásokat, és tisztázná a nemzeti számlákat és a költségvetés állapotát, mondta Vidal.

„Sőt meg fogja mutatni, hogy nem a kettősvaluta-rendszer a felelős a bérek alacsony vásárlóerejéért vagy az egyenlőtlenségért, és azt, hogy ezek strukturális és nem monetáris problémák” – fogalmazott Vidal egy Kolumbiából küldött e-mailben.

Beatriz González, aki korábban könyvelőként dolgozott egy gyárban, azt mondja, hogy a kettős pénzrendszer nagyon bonyolulttá tette a munkáját. „Őrület volt. Külön könyveket kellett vezetnem pesóban és másikakat keményvalutában. Minden egyes műveletet kétszer kellett megcsinálni. A mostani egységesítés kedvez a vállalkozásoknak” – mondta az IPS-nek.

De González azon tűnődik, hogy vajon a bérek emelkedni fognak-e és a CUC-peso árfolyam csökkenni fog-e a váltóirodáknál.

A hivatalos válasz az, hogy a bérek csak akkor emelkedhetnek, ha először a munka termelékenysége nő.

A keményvaluta birtoklását 1993 augusztusában engedélyezték a kubaiak számára. Akkor lehetővé vált, hogy amerikai dolláros bankszámlát nyissanak, és az állami tulajdonú boltláncokat hoztak létre dollár alapú kiskereskedelemnek. Négy hónappal később megalkották a konvertibilis pesót, más néven a CUC-t.

1989 és 1993 között a GDP 35 százalékkal esett vissza; a külkereskedelem több mint 80 százaléka elveszett; az üzemanyag-fogyasztás kevesebb mint a felére csökkent; a külső pénzügyi források majdnem teljesen elapadtak. Mindez a Szovjetunió összeomlásának volt köszönhető, amitől a kubai gazdaság erősen függött.

Ezalatt az időszak alatt az egyenlőtlenségek és a szegénység nőtt a karibi szigetországban.

A súlyos gazdasági visszaesés közepette a kubai hatóságok úgy döntöttek, hogy nem ellenőrzik a turizmusból, az átutalásokból, a külföldi befektetésekből, az exportokból és más külföldi forrásból érkező bevételek áramlását.

Az állam még ma is kubai pesóban fizeti a béreket és a nyugdíjakat, amit alapvető közszolgáltatások, kulturális és sportesemények jegyeinek, néhány ipari termék, gazdálkodói piacon kapható élelmiszer beszerzésére lehet használni, illetve olyan az állam által alacsony áron tartott termékére, amiket a családok a jegyfüzetükön keresztül kapnak.

2004 óta a CUC az egyetlen forgalomban lévő keményvaluta, és olyan szolgáltatások megvásárlására használják, mint a mobiltelefonok, Internet, a keményvalutáért árusító üzletekben kapható jobb minőségű termékek, például háztartási gépek, bútorok és más háztartási kellékek.

A mostani egységesítés egyik azoknak a reformoknak, amelyekkel Raúl Castro kormánya modernizálni akarja a nemzetgazdaságot, hogy tovább haladjanak a szocializmus „virágzó és fenntartható” modellje felé.

Ivet González beszámolója alapján írta: Patricia Grogg

Forrás: IPS