Folytatódnak az ellentmondások a Brazília amazóniai esőerdejének szívében folyó nagyszabású vízerőmű-projekttel kapcsolatban, miután egy szövetségi bíró leállította a helyszínen zajló munkát, azért, hogy öt nappal később visszavonja a döntését.

Az Agence France-Presse arról számolt be, hogy a brazíliavárosi szövetségi bíróság bírája, Antonio Souza október 25-én, pénteken felfüggesztette a Belo Monte gát építését, arra hivatkozva, hogy a Norte Energia, a projekt mögött álló konzorcium, megsértette a környezetvédelmi kötelezettségvállalását. A következő szerdán Mario César Ribeiro, a szövetségi bíróság elnöke elrendelte a munka folytatását, mondván, hogy azt csak különleges bíróságok függeszthetik fel a projektet.

A leállás kapcsán a Norte Energia elmondta az AFP-nek, hogy „szigorúan teljesítik a kötelezettségeiket és a vállalásaikat.” Mégis az ítéletek a 13 milliárd dolláros megaprojekt körüli csatározásokat jelzik, amit eredetileg 2011-ben hagytak jóvá, figyelmen kívül hagyva az őslakos közösségek tiltakozását, akik ökológiai károkra és tömeges kitelepítésekre figyelmeztettek.

A Belo Monte gát látványterve

Ha megépül, a Belo Monte lesz a világ harmadik legnagyobb gátja, és több földmunkát igényel majd, mint a Panama-csatorna megépítése, derül ki a The Rainforest Foundation beszámolójából.

A Belo Monte várhatóan 11 ezer megawatt elektromos áramot fog termelni, és a Xingu folyó vízgyűjtő területének 500 négyzetkilométernyi részét árasztja el, durván 16 ezer ember kitelepítését okozva ezzel, ami 18 különböző etnikai csoportot érint.

A projekt el fogja terelni a Xingu folyót, és 80 százalékkal csökkenti a vízhozamát a Volta Grandénak vagy „Nagy Kanyarnak” nevezett területen, ahol nagy őslakos csoportok használják a folyót szállításra, élelmiszertermelésre és halászatra.

„A Belo Monte lehet az első nagy gát az utóbbi húsz évben, ami kitelepítéseket eredményez és érinti a brazíliai őslakosok természeti erőforrásait” – állítja a The Rainforest Foundation a jelentésében. „Ez fontos próba a tervezett több tucatnyi gátnak, amelyek érintenék az őslakos földeket.”

A Belo Monte annak a több mint 40 gát egyike, amit az Amazonas folyó vízgyűjtő területére terveznek az elkövetkezendő évtizedben, és a legutóbbi jogi konfliktus nem az első, ami félbeszakítja a helyszínen folyó munkálatokat. 2012 márciusában egy első régióbeli bíróság leállította a Belo Monte-i építkezést, de a legfelsőbb szövetségi bíróság két hónappal később felülbírálta a döntést.

Független kutatók azt állították, hogy a Belo Monte-i energia nagy része az alumíniumiparba fog menni, és nem az építkezés helyszínéül szolgáló Pará állam lakóinak a javát fogja szolgálni.

Diego Cupolo

Forrás: Upside Down World