Mivel lassan közeledik a november 17-ei elnökválasztás Chilében, áttekintettük az országban működő négy legjelentősebb közvélemény-kutató cég és egy nemrég megjelent tanulmány legutóbbi méréseit, hogy ezzel is felvázolhassuk az olvasóink számára, hogy mi várható a voksoláson.

A Centro de Estudios Públicos felmérése

A Centro e Estudios Públicos október 31-én megjelent felmérése szerint Michelle Bachelet kényelmes győzelmet arathat már az első fordulóban a novemberi elnökválasztáson. Az Új Többség jelöltje a voksok 47%-ra, Evelyn Matthei 13%-ra, Franco Parisi 10%-ra, Marco Enríquez-Ominami 7%-ra, Marcel Claude 3%-ra, a többi jelölt 0% körüli eredményre számíthat. A bizonytalanok aránya 3%, a távolmaradóké pedig 16%.

A CEP a jelöltek szimpátiáját mérő kutatása alapján Bachelet vezet 61%-kal, mögötte Marco Enríquez-Ominami áll 45%-kal, a dobogóra még Franco Parisi fért föl 37%-kal. Evelyn Matthei a szavazók 23%-ának, Marcel Claude 21%-ának, Roxana Miranda 17%-ának, Tomás Jocelyn Holt 13%-ának, Alfredo Sfeir 13%-ának és Ricardo Isreal 10%-ának szimpatikus.

Ami a jelöltek elutasítottságát illeti: azt Matthei vezeti 53%-kal, Jocelyn Holt a második 47%-kal, őt pedig Miranda követi 25%-kal. Israel elutasítottsága 22%, Enríquez-Ominamié 20%, Parisié 19%, Sfeiré 18%, Claudé 17%, míg Bacheleté 15%.

A CEP felmérése 1 437 ember bevonásával készült szeptember és október közepe között. A mérés hitelességét 3%-os hibahatárral határozták meg 95%-os biztonsággal.

Az Ipsos felmérése

Október 22-én jelent meg az Ipsos felmérése, amely messze a legkedvezőbb a jelenlegi kormánypártokra nézve, ugyanis az ő mérésük alapján áll a legközelebb Matthei az éllovas Bachelethez, igaz itt is 14% a különbség… Az Ipsos szerint Michelle Bachelet 36%-ot, Evelyn Matthei 22%-ot, Franco Parisi 16%-ot, Marco Enríquez-Ominami 8%-ot, Marcel Claude 7%-ot, Roxana Miranda és Tomás Jocelyn-Holt 3%-ot, Ricardo Israel és Alfredo Sfeir pedig 2%-ot kapna.

Ami viszont az Ipsos mérése alapján rossz hír Matthei és az őt támogató Szövetség számára, hogy nő a különbség közte és az ellenzék legfőbb kihívója között, az elmúlt hónapban 4%-kal, ugyanis a szeptemberben nyilvánosságra hozott mérés szerint a két legesélyesebb jelölt között 10% (33:23) volt a differencia. 

Az Instituto Chileano de Estiudios Municipales de la Universidad Autónoma felmérése

Az ICHEM-UA felmérése

Az Instituto Chileno de Estudios Municipales de la Universidad Autónoma (ICHEM-UA) felmérését 2013. szeptember 21. és 27. között készítették el, amely során 1 708 embert kérdeztek meg. A mérés hibahatárát 2,35%-ra tették. 

Az ő mérésük szerint Michelle Bachelet támogatottsága 40,4%, Evelyn Matthei 14,1%, Marco Enríquez-Ominami 8,9%, Franco Parisi 8,6%, Marcel Claude 3,6%, Alfredo Sfeir 0,8%, Tomás Jocelyn-Holt 0,2%, Ricardo Israel és Roxana Miranda pedig 0,1% támogatottsággal bír. Emellett 13,1%-a a szavazóknak nem tudja eldönteni, hogy kire fog szavazni, 9,5% nem válaszolt, míg 0,6% egyik jelöltre sem kíván voksolni. A részvételi hajlandóság kapcsán azt mérték, hogy 55% fog biztosan részt venni, 15% valószínűleg elmegy, míg 24% biztosan nem fog részt venni.

AZ ICHEM-UA által megkérdezett emberek többsége (71,8%) szerint egyértelműen Bachelet fog kikerülni győztesen a választásokon, miközben csak 7,6% véli úgy, hogy Matthei lesz a győztes.

Universidad Diego Portales felmérése

Az UDP felmérése

Az UDP legutóbbi felmérése azt mutatja, hogy szükség lesz a decemberi második fordulóra. A legutóbbi mérésükben három forgatókönyvet vázoltak fel, attól függően, hogy milyen részvételt valószínűsítenek a voksoláson.

Magas részvétel esetén Bachelet 44,5%-ra, Matthei 14,3%-ra Parisi 11,3%-ra Enríquez-Ominami 6,7%-ra és Claude 4,9%-ra számíthatna. Azknak az aránya, akik nem választanának, vagy nem tudják megmondani, hogy kire szavaznának 16,5%. Átlagos részvételi hajlandóság esetén Bachelet 45,4% Matthei 15,2%, Parisi 11,5%, Enríquez-Ominami 7% míg Claude 4,4% támogatásra számíthatna. Alacsony részvétel mellett Bachelet 45,2%, Matthei 15,9%, Parisi 12%, Enríquez-Ominami 7,3%, míg Claude 4,6%-kal zárna.

Az a közös a három forgatókönyvben, hogy Bachelet egyik esetben sem tudná a szavazatok abszolút többségét megszerezni, bár az UDP úgy véli, hogy a bizonytalanok közül még megszerezhet annyi támogatót magának a volt elnök asszony, amivel már az első fordulóban végső győzelmet arathat. 

Abban az esetben, ha ez nem így lenne, az UDP felmérése szerint akkor sem kellene kétségbeesnie Bacheletnek, ugyanis szerintük ha a második fordulóba ő, és a másik erre esélyes jelölt, Matthei kerülne, akkor 47,4%:17,2% arányban az Új Többség jelöltje kerülne ki győztesen a most megkérdezettek között. Abban az esetben, ha a kutatások által harmadik helyre várt Parisi kerülne be a második körbe, úgy ez az arány 43,3:18,6%-ra módosulna. Bacheletet egy független jelölt tudná a legjobban megszorítani egy párharcban, az UDP mérése szerint abban az esetben az eredmény 44,5%:18,8% lenne.

A Corporación Humanas felmérése a nők voksolási hajlandóságáról

A Corporación Humanas felmérése a női választók preferenciájáról

A Corporación Humanas által készített „Felmérés a nők életkörülményéről és helyzetéről Chilében 2013” tanulmányban külön mérést készítettek arról, hogy a novemberi elnökválasztáson hogyan szavaznának a női választópolgárok.

Ez alapján a nők körében magasabb az érdektelenség a politika iránt, ugyanis 30%-uk nem tervezi, hogy részt vesz a voksoláson. Az általuk leginkább támogatott jelölt Michelle Bachelet, aki 40,2%-ra, míg a Evelyn Matthei 11,2%-ra számíthat novemberben. Mellettük még Marco Enríquez-Ominami, Franco Parisi (5-5%-kal) és Marcel Claude (2%) támogatottsága volt mérhető.

Összegzés

Az mind az öt kutatás alapján világosan látszik, hogy Michelle Bachelet a legesélyesebb jelölt, még a legkisebb különbséget mutató Ipsos szerint is kétszámjegyű különbséggel győzheti le legjelentősebb ellenfelét.

A jobboldali kormánypártok jelöltjének, Evelyn Mattheinek a támogatottságán egyértelműen látszik, hogy a jobbközép pártok koalíciója, a Szövetség nem tudta kiheverni a kormányzásukból fakadó népszerűségvesztést, és az elnökjelöltjük személyének kiválasztása körüli felhajtást. Ennek ellenére jó eséllyel Matthei kerülne be a második fordulóba, amennyiben arra szükség lesz, viszont a kutatásokból az is látszik, hogy az esélyei nem a legjobbak a végső győzelemre.

A többi jelölt közült a Progresszív Párt jelöltjének, Marco Enríquez Ominaminak és a független Franco Parisinek van jelentősebb támogatottsága, azonban nagy valószínűséggel ők elvéreznének az első fordulóban.

Forrás: http://www.eleccionesenchile.com