A múlt vasárnap törvényhozási választásokat tartottak Argentínában, amely során a kongresszus két házának fele újult meg. A voksolás legnagyobb tétje az volt, hogy megmarad-e a kormányzó erők kétharmados többsége, azonban ez nem jött össze számukra.

A Cristina Fernández Kirchner elnök asszonyt támogató perónista Front a Győzelemért ugyan megőrizte a többségét mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban, azonban az immáron nem haladja meg kétharmados arányt. Ez azért jelent számukra problémát, mert így elvesztették a lehetőséget, hogy egyedül tudják módosítani az alkotmányt. Ez viszont azt jelenti, hogy immáron biztossá vált, hogy Kirchner asszony nem indulhat a következő választásokon, mivel a jelenlegi ciklussal kitölti az alkotmány által maximálisan engedélyezett hivatali időt.

A legjelentősebb ellenzéki erő, a balközép Haladó Polgári és Társadalmi Front nevű tömörülés maradt, amely ezúttal 36 mandátumot szerzett, így decembertől 61 képviselőjük lesz a képviselőházban. Ez négy képviselői hely elvesztését jelenti, ráadásul az ellenzéki perónisták megelőzték őket a fővárost körülvevő Buenos Aires tartományban, ahol a legtöbb szavazó él.

A Kirchnert nem támogató perónisták ezzel komoly sikereket könyvelhettek el, hiszen Buenos Airesben nem csak megszerezték a szavazatok többségét, de az itt elnyerhető 35 mandátumból 16-ot zsebeltek be. Nekik összesen 37 mandátumuk lesz a következő ciklusban.

A Köztársasági Javaslat (Propuesta Republicana) nevű középjobboldali, gazdaságilag liberális és társadalmilag konzervatív párt és szövetségesei ezúttal 12 képviselői helyett szereztek meg, ami azt jelenti, hogy három fővel sikerült növelni, ami a 2010-es eredményéhez képest, amely eddig a legjobb eredményük volt.

A radikális baloldali erők ezúttal három képviselői helyet szereztek, a Baloldali Munkásfront kettő, a Munkáspárt egy új mandátumra tett szert. Bár több okból is szembehelyezkednek a kormánypolitikájával nehézen tudnak alternatívát mutatni a baloldalhoz sorolt Kirchner-kormányzattal szemben.

A most megválasztott 127 képviselő december 10-én kezdheti meg a munkáját, mandátumuk négy esztendőre szól. A következő választásokat két év múlva tartják, amikor 130 képviselői helyről dönthetnek majd a szavazók.

Az képviselőház új összetétele:

Front a Győzelemért 130

UNAN-FAP-FCR 61

Nem-kirchnerista perónisták 37

PRO és szövetségesei 17

Baloldaliak 6

Egyebek 6

Az eredmények forrása az Argentin Köztársaság Belügyminisztériumának hivatalos oldala