Guatemala korábbi katonai diktátora, Efraín Ríos Montt volt az első a kontinensen, aki népirtás vádjával állt bíróság elé.

De a történelmi eljárás most veszélyben van. Sajtóbeszámolók szerint a közép-amerikai ország alkotmánybírósága azt fontolgatja, hogy amnesztiában részesíti Ríos Montt-ot. Ez a lépés tisztázná őt minden vád alól, és felmentené minden újabb tárgyalás alól. Az amnesztia tragédia az áldozatok számára, mivel megakadályozza az igazságszolgáltatást, az igazságosságot és a jóvátételt.

Juan Francisco Soto tudatában volt, hogy történelmi eseményt lát, ahogyan májusban a zsúfolt tárgyalóteremben a nyugalmazott tábornokra pillantott. Végre eljárás folyt ellene közel kétezer ember meggyilkolása miatt.

„Gondoltam, hogy sok időbe telik, amíg érvényesül az igazság, de végül elérkezett ez is. Ríos Montt-nak szembe kellett néznie az igazsággal, meg kellett hallgatnia minden egyes áldozat beszámolóját arról, hogy hogyan hajtották végre, amit parancsba adott. Nagyon fontos volt az áldozatok és az egész lakosság számára az a tudat, hogy senki sem érinthetetlen” – mondta Juan Francisco az Amnesty Internationalnek.

Efraín Ríos Montt, a népirtó diktátor

A tárgyalást követően, idén májusban a bíróság bűnösnek találta az ex-diktátort népirtás elrendelésében, amelynek következtében 1771 ixil őslakost gyilkoltak meg. A történelmi ítélet 80 évnyi börtönbüntetést szabott ki rá.

De az igazságba vetett remények szertefoszlottak, amikor alig tíz nappal később az alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva megsemmisítette az ítéletet. A döntés előírta, hogy attól, a tárgyalás végén lévő a naptól kell folytatni az eljárást, amikor Ríos Montt védőügyvédei kivonultak a tárgyalóteremből.

Emberi jogi szervezetek azt szorgalmazzák, hogy a tárgyalást 2014 áprilisának elején indítsák újra. De hogy mi fog történni, hogy érvényesül-e az igazság az még mindig nem világos, mert az események továbbra is gyorsan változnak.

„Népirtás”

Az Efraín Ríos Montt 1982 és 1983 között uralta időszak az ország 1996-ban befejeződött 36 éves polgárháborús konfliktusának egyik legvéresebb periódusa volt.

A konfliktus során emberek tízezreit mészárolták le, erőszakolták meg és tüntették el, köztük 1771 ixilt, akiknek meggyilkolása képezte Ríos Montt tárgyalásának alapját.

Hónapokkal a konfliktus befejezése után az Emberi Jogi Akcióközpont (CALDH), ahol Juan Francisco dolgozik, segítséget ajánlott fel az ixil túlélőknek, hogy a felelősöket, köztük Ríos Montt-ot felelősségre vonják.

Az egyik ixil áldozat földi maradványai

A stratégia, mondja Juan Francisco, az volt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a parancsnoki lánc tetején lévők sem kerülik el az igazságszolgáltatást.

„Rendkívül nagy dolgok történtek Guatemalában: 200 ezer halott, 45 ezer eltűnt, egymillió kitelepített. Gyakorlatilag lehetetlen mindent bíróság elé vinni, vagy találni olyan igazságszolgáltatási rendszert, ami képes kezelni ennyi emberijog-sértést. Itt jön be a képbe a stratégiai per kérdése.”

„Ríos Montt időszaka rövid volt, de rettenetes mértékű emberijog-sértések történtek ezalatt, nagyon sok áldozattal. A húsz hónap alatt az ixil népesség legalább 5 százalékát megölték. Ez népirtás volt.”

„Soha többé”

Juan Francisco a polgárháború befejezésekor emberi jogi szervezeteknél dolgozott Guatemalában, és beszámolt a szörnyű visszaélésekről.

„Először, amikor hallottam ezekről az esetekről, meglepődtem. Soha nem gondolnád, hogy az ilyesmi megtörténhet, hogy emberi lények ilyesmire képesek. De aztán idővel látod a valóságot, és úgy döntesz, hogy valamit tenned kell, hogy a helyzet megváltozzon” – magyarázza.

Az egyik túlélő a tárgyaláson

A túlélők rengeteg tanúvallomása és a visszaélések bizonyítékai – köztük az egész országban fellelt és kihantolt tömegsírok – ellenére a felelősök számonkérése rendkívüli kihívásnak bizonyult.

„Néhány esetet bíróság elé tudtunk vinni, noha nagyon nehéz volt. A guatemalai igazságügyi rendszer nagyon sokkal tartozik az áldozatoknak. Azoknak az áldozatoknak, akik több mint 30 éve várnak az igazságra, és azt mondják, hogy várni is fognak rá, nem számít, hogy mennyi időbe telik. Tudni akarják, hogy ez nem történik meg újra.”

Azok számára, akik voltak olyan bátrak és erősek, hogy Ríos Montt ellen valljanak, a kérdés az, hogy látják-e valaha, hogy érvényesül az igazság?

Szerző: Amnesty International

Forrás: Upside Down World