A „Több orvos” program összesen 2200 egészségügyi szakembere vesz részt egy hétfőn kezdődött egyhetes képzésen Brazília több államának fővárosaiban, miután megérkeztek abba a körzetbe, ahol dolgozni fognak.

Azt követően, hogy múlt pénteken véget ért a három héten át tartó tanfolyamuk, amelynek célja a portugál nyelvi ismereteiknek elmélyítése és az ország egészségügyi rendszerével való megismerkedés volt, a csapat, köztük 2000 kubaival, elutazott Brazília nagyobb északkeleti, keleti, északi, déli és középnyugati városaiba.

Ez volt a Brazil Légierő (FAB) legnagyobb személyszállítása békeidőben, mondta vasárnap az ország elnöke, Dilma Rousseff Twitter-fiókján keresztül.

A helyszínre érkezésük után, mondta Rousseff, ezek az orvosok november 4-én csatlakozni fognak ahhoz az 1499 szakemberhez (819 brazilhoz és 680 külföldihez), akik már vidéki területeken és nagyvárosok peremén dolgoznak.

Hivatalos becslések szerint ily módon azoknak a brazil embereknek a száma, akik egészségügyi ellátáshoz jutnak, ötmillióról 13 millióra emelkedik majd.

Ezek a szakemberek azonnal meg fogják kapni azokat a nyilvántartásokat, amik a munkájuk végzéséhez szükséges, később pedig ez a törvény szerint a brazil egészségügyi minisztérium feladata lesz.

Korábban ezt a regionális egészségügyi testületeknek kellett megtenniük, de késtek a névjegyzékbe vételek.

Az egészségügyi minisztérium elmondta, hogy az orvosok olyan körzetekben fognak dolgozni, amelyekben magas a szegények aránya, és nagyon alacsony az emberi fejlődési index (HDI).

Szeptember eleje óta 320 ezren jártak az első Több Orvos csapat rendelésein, és minden a program minden résztvevője heti 40 órát dolgozott, ami javulást jelent az egészségügyi alapellátásban a dél-amerikai országban.

A szenátus elnöke által júliusban elindított programban a brazil egészségügyi minisztérium és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet által aláírt megállapodás értelmében 4000 kubai egészségügyi szakember fog részt venni.

Forrás: Prensa Latina