Véget ért a homoszexualitása miatt brutálisan meggyilkolt Daniel Zamudio ügyének bírósági tárgyalása, amelynek végén Juan Carlos Urrutia bíró börtönbüntetésre ítélte a négy elkövetőt.

Az egész világot megrázó eset kapcsán a bíróság már korábban megállapította, hogy ugyan különböző mértékben, de a négy vádlott felelős a kegyetlen gyilkosságért. A fiatal Daniel Zamudiót tavalyi évben megverték, eltörték a lábát, levágták a fülét, egy üvegcseréppel horogkeresztet véstek a bőrébe, majd végül levizelték. Ezután egy rendőr talált rá, aki kórházba szállította, de ott tíz nap múlva a fiú elhunyt.

Patricio Ahumada Garay, az életfogytiglanra ítélt neonáci gyilkos

A bíróság az ügyészség indítványa alapján figyelembe vette az ítéletnél, hogy a tettesek azt különös kegyetlenséggel követték el, és szándékosan igyekeztek az áldozatnak minél nagyobb fájdalmat okozni.

A törvényszék egyhangúan döntött a bűnösség megállapításáról. Patricio Ahumadát, akiről azt állapították meg, hogy élen járt a kegyetlenkedésekben, életfogytiglani büntetésre ítélték. Ahumada ez elleni tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett, azonban ez nem hatotta meg a hatóságokat. A többi elkövető közül Alejandro Angulo és Raúl López 15 évet, Fabián Mora pedig hétéves büntetést kapott.

A tárgyalássorozat lezárását követően mind a védőknek, mind az ügyészeknek tíz nap áll rendelkezésükre, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen. Az áldozat családja kevésnek tartja az ítéletet, a főbűnös Ahumada pedig koncepciósnak nevezte az eljárást.

Forrás: www.ilovechile.cl