Az Egyesült Államok kormányának legutóbbi leállása után Ecuador kidolgozott egy készenléti tervet és alternatív finanszírozási forrásokat keres, hogy kezelni tudja az észak-amerikai ország lehetséges gazdasági válságát.

Dolgozunk az Európai Beruházási Bankkal, a kínai Exim Bankkal és az Abu Dhab Fejlesztési Alappal, idézte tegnap Fausto Herrera pénzügyminisztert az El Telegrafo újság.

Az újság információi szerint eddig a 13 éve dollárosított gazdasággal rendelkező Ecuador hagyományos pénzügyi forrásai az Andoki Fejlesztési Vállalat, az Amerikaközi Fejlesztési Bank és a Világbank voltak.

Herrera szerint a 16 napos amerikai kormányzati leállás alatt, ami a republikánusok és a demokraták az adóplafonról szóló nézeteltérése miatt következett be, Ecuadornak néhány likviditási intézkedést kellett foganatosítania, és fel kellett gyorsítania néhány már költségvetési tervbe vett projekt kifizetését.

Az Egyesült Államok Ecuador fő kereskedelmi partnere, úgyhogy ha az amerikai gazdaság bajba kerülne, akkor az közvetlen hatással lenne a külföldi bevételeinkre, figyelmeztetett Fidel Márquez közgazdász.

Forrás: Prensa Latina