A brazil kormány megerősítette, hogy öt vezető olajvállalat számára lehetővé tette, hogy olyan koncesszióhoz juthasson, amelynek keretében 12 milliárd hordónyi olajat termelhetnek ki az ország nyílt tengeri kőolajmezőiről. Az öt cég a Shell, a Total, két kínai vállalat illetve az állami tulajdonú Petrobras lett.

Az új szabályozás elfogadása óta ez volt az első koncesszióértékesítés, amely nagyobb beleszólást enged a brazil állam és vállalata, a Petrobras számára annak a közel 100 milliárd hordónyi tartalék kitermelésébe, amely az ország tengeri területei alatt található. Az öt vállalat 35 évre nyerte el a kitermelési lehetőséget, és a bevételek 40 százaléka minden esetben a Petrobrast illeti meg.

Olajfúrótorony Rio de Janeiro partjainál

„A kormányzat nagyon elégedett” – fogalmazott a brazil pénzügyminiszter, Guido Mantega. Úgy vélik, hogy az olajkitermelésben a világon élenjáró vállalatok tapasztalatait felhasználva fel tudják gyorsítani a kitermelést, amelyet a kormányzat kulcsfontosságúnak tart. A kormány célja, hogy a bevételeket egészségügyi és oktatási kiadásokra fordítsa, amelyek miatt idén folyamatos tüntetések zajlanak az országban.

Nem mindenki örül azonban ennek az intézkedésnek. Egyfelől az üzleti körök sokallják a brazil állami vállalatnak juttatandó részesedés mértékét, másrészt piaci elemzők szerint ez károsítsa a versenyt, mivel sok potenciális jelentkező számára nem éri meg a jelenlegi feltételek mellett befektetni.

Emellett legalább háromszáz tüntető tiltakozott a koncessziók kiadása ellen, és követelte, hogy az olajkitermelés teljes egészében állami tulajdonba kerüljön. A tüntetést a brazil olajipari vállalat szakszervezeti tagjai hívták össze, akik régóta ellenzik, hogy külföldi tőkebefektetés érkezzen a szektorba, mert attól félnek, hogy az pusztán nyerészkedni akar a dél-amerikai országon. A tüntetőket azonban a rohamrendőrség könnygázzal oszlatta fel, miután tiltakozásuk erőszakossá vált.

Forrás: Morning Star