Ricardo Martinelli kormánya jobban eladósította Panamát, mint bármelyik elődje. Kormányzata alatt az államadósság több mint ötmillió amerikai dollárral növekedett, ami 47 százalékot jelent.

A Gazdasági és Pénzügyminisztérium (MEF) államadóssággal foglalkozó igazgatósága által a napokban kiadott legutóbbi jelentés megerősíti, hogy ez év szeptemberére az államadósság nem kevesebb, mint 15,91 milliárd amerikai dollár.

A jelentés szerint a külföldi adósság összesen 12,94 milliárdra rúg, a belföldi pedig 3,64 milliárd dollárt tesz ki. Csak a tavalyi évben (szeptember-augusztus) a növekedés 1,54 milliárd volt, ami a teljes összeg 10,7 százaléka.

Az államadósság növekedés dollármilliókban, Év - Egyenleg

A MEF az államadósság növekedését a Kormányzati Stratégiai Tervbe való befektetéseknek tulajdonítja, és elmondja, hogy a nem pénzügyi közszféra 11,26 milliárdot fektetett be, aminek 25,1 százaléka hitelből ment.

Juan Jované közgazdász és tanár elmagyarázta, hogy ha az államadósságért felelősnek tartott kulcsberuházásokat is ehhez az összeghez adnák, a végösszeg meghaladná a 20 milliárd dollárt. Azonban a kormány számviteli bűvész trükköket hajt végre, hogy kihagyja ezeket a számokat a teljes összegből.

Adolfo Quintero, a Panamai Közgazdászok Egyesületének korábbi elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a jelenlegi kormányzat alatti államadósság-növekedés, nagyobb mint bármilyen más kormány alatt Guillermo Endara kormánya óta, és az ország jobban eladósodott négy év alatt, mint a megelőző húsz évben.  

Hozzátette, hogy a MEF jelentéseiben szereplő államadósság nem tartalmazza az összes pénzügyi kötelezettségvállalást, amit a panamai állam tett, például ilyeneket, mint a Tocumen repülőtér, az országos áram átalakítás, vagy nemzeti autópálya-rendszer.

Forrás: Prensa Latina