Cristián Larroulet, az elnökség miniszteri főtitkára úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a november 17-ei választáson magas részvételre számítanak, mivel most először az állampolgároknak lehetőségük lesz közvetlenül megválasztani a regionális tanácsosokat (spanyol rövidítéssel: CORES) is. A várakozásokat erősíti, hogy az idei előválasztásokon 50 százalék körül alakult a részvételi mutató.

„A regionális tanácsosok megválasztása nagyon fontos, mert az állampolgárok újabb lehetőséget kapnak a politikai részvételre azzal, hogy közvetlenül választhatnak meg más hatóságokat, ebben az esetben a regionális kormányokat” – nyilatkozta Larroulet a Radio Infinita Panorama című műsorában.

Michelle Bachelet baloldali elnökjelölt szavaz a nyári előválasztáson

 

Ezután kifejtette, hogy a politikai reformok eredményeként a politikai részvétel szignifikánsan nőtt az országban.

„Ebben az évben, az emberek elmehettek, és kiválaszthatták a jelöltjeiket, és most részt vehetnek az elnök- illetve a parlamenti választásokon, és megválaszthatják a regionális tanácsosaikat. Ez azt jelenti, hogy Piñera kormányzata két új lehetőséget teremtett a részvételre: az előválasztásokat és a regionális tanácsosok megválasztását. Ez azt jelenti, hogy 50 százalékkal növelte a részvételt a hatóságok megválasztásában” – tette hozzá. „Ösztönözni akarjuk az embereket, hogy szavazzanak, és azt is el akarjuk nekik magyarázni, hogy ezt hogyan tehetik meg, mivel most négy szavazólapon fejezhetik ki a véleményüket.”

Kifejtette azt is Larroulet, hogy a részvétel növekedésére vonatkozó várakozásait arra alapozza, hogy a júniusban tartott előválasztási procedúra sikeresen lezajlott.

A regionális vagy a velük egy szinten álló tisztviselők megválasztása a latin-amerikai szubkontinens legtöbb országában bevett gyakorlat, amely valóban jelentősen növeli az állampolgári részvételt. Bár a kezdeményezés célja pozitív, de meg kell jegyezni, hogy más országokban – például Venezuelában – azzal ösztönzik a részvétel növekedését, hogy a lakóközösségeket is önálló politikai közösséggé alakítják, hogy azok saját gondjaikról maguk dönthessek.

Készült az ilovechile.cl cikke alapján