Háromszázhúsz az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) támogatásával képzett venezuelai szakember áll munkába, hogy növeljék a hazai mezőgazdasági termelékenységet, jelentette be a napokban Nicolas Maduro elnök.

Az állami VTV-nek nyilatkozó Maduro elmondta, hogy a szakértők a FAO segítségével olyan országokban kaptak képzést, mint Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika. Arról is beszélt, hogy 320 szakember javítani fogja Venezuela hazai élelmiszer-termelését.

Városi kert Caracas belvárosában, a Hilton közelében

Arra is ígéretet tett, hogy „megduplázzák” az országban működő organopónicók (organikus kertek) számát. Az először Kubában kifejlesztett organopónico a városi kertészet azon rendszere, amelyet jelenleg a venezuelai kormány támogat.

„Egy éven belül, 2014. október 16-án szeretném bejelenteni a nyolcvanezredik mezőgazdasági organopónico megalapítását” – jelentette ki.

A kormány célja, hogy ez év végére több mint 39 ezer városi kert működjön országszerte. A kormány adatai szerint jelenleg kicsivel több mint 24 ezer városi kertészet működik.

A bejelentéseket az Élelmezési Világnap alkalmából tette. Ez a nap a FAO 1945-ös alapítását jelzi, és a globális élelmiszer-biztonság elősegítésére használják.

„A bolivári forradalom miatt Venezuela ünnepelheti az Élelmezési Világnapot, és ezt egy rendkívüli ember, örökös vezetőnk és parancsnokunk, Hugo Chávez munkájának köszönhető” – mondta Maduro.

Organopónico Caracasban

„Hála neki, népünknek joga van az élelmiszerhez és a társadalmi haladáshoz” – mondta.

„Venezuelának sok ünnepelnivalója van” – jelentette ki Marcelo Resendez, a FAO képviselője Venezuelában.

„A FAO megint hálás ennek az országnak, amelyben van politikai akarat az éhezés felszámolására” – mondta Resendez.

Idén korábban a FAO kitüntette Venezuelát, amiért a területén több mint felére esett vissza az éhezés. A kormány szerint a FAO jelenleg az ország körülbelül 80 önkormányzatában támogat mezőgazdasági projekteket.

„Azt szeretném, ha elérnénk a nulla alultápláltság célját” – mondta Maduro, és megismételte, hogy a kormány célkitűzése, hogy 2019-re teljesen megszüntesse Venezuelában az alultápláltságot.

Ültetvény a toronyházak tövében

Maduro elmondta, hogy „a venezuelaiak 97 százaléka hozzájut napi legalább három étkezéshez”, de kijelentette, hogy a kormány a fennmaradó 3 százalékra összpontosít. „Ez rövid szakasznak tűnik, de nehéz” – fogalmazott.

„Újfent gratuláció jár Venezuelának, amiért nyilvánosan kijelentette, hogy nulla szegénységet szeretne” – mondta Resendez.

Azonban elmondta, hogy a növekvő termelékenység egymagában nem megoldás az alultápláltságra.

„Az egyetlen mód a szegénység legyőzésére, ha hatalmat adunk a szegényeknek” – mondta.