Október 16-án, szerdán ítélettel ért véget a fiatal Daniel Zamudio meggyilkolásának ügyében indított tárgyalás, amelynek a végén a bíró elmarasztalta a tetteseket.

Zamudiót tavaly március 12-én Patricio Ahumada, Alejandro Angulo, Raul López és Fabian Mora megverte, majd hat órán át kínozta, eltörték a lábát egy hatalmas kővel, egy üveggel többször fejbe verték, horogkeresztet vágtak a bőrébe, majd levizelték, mielőtt magára hagyták volna meghalni. Ezután egy rendőr talált rá, aki ugyan kihívta a mentőket, de Zamudio huszonöt nap kóma után a kórházban elhunyt.

A tárgyalás során a bíró megalapozottnak találta, hogy mind a négyen bűnösek az ügyben, noha Ahumada, Angulo és Mora tagadta ezt. Egyedül López ismerte el, hogy valóban elkövette a szörnyűségeket. „A vizsgálat során összegyűjtött információk bizonyították, hogy a vádlottak rendkívüli kegyetlenséggel jártak el, azzal a szándékkal, hogy súlyos fájdalmat okozzanak” – nyilatkozta a bíró.

Az ügyész Ahumadára, mint főbűnösre életfogytiglani börtönt, Lópezre és Angulóra 15 év szabadságvesztést kért büntetésként. Mora 8 év börtönre számíthat, mivel a vizsgálat azt állapította meg, hogy kisebb részt vállalt a bűncselekményben, valamint neki korábban még nem akadt dolga a hatóságokkal. Az ítélethirdetésre október 28-án fog sor kerülni.

Daniel Zamudio képével tüntettek a chileiek a diszkrimináció ellen

Jaime Silva, a Zamudio család ügyvédje nem elégedett az ügyészség által kért büntetések hallatán. Ahogy fogalmazott: „azt a tényt, hogy a bűncselekményt Daniel szexuális orientációja miatt követték el, nem vették figyelembe”, ezzel rávilágítva a homofóbia milyen fontos indíték volt az ügyben.

A gyűlölet bűncselekmények elleni antidiszkriminációs törvény már évek óta témája a chilei politikai életnek, amelynek új lendületet adott Zamudio tavalyi sajnálatos esete. Az elhunyt Daniel apja, Ivan Zamudio úgy nyilatkozott, hogy nagyon is jellemző sajnos, hogy a chilei társadalomnak ehhez hasonló, borzalmas cselekedetekre van szüksége, hogy észbe kapjon.

Rolando Jiménez, a Chile Meleg Felszabadítási és Integrációs Mozgalom elnöke elmondta, hogy elégedett a törvényhozók hozzáállásával az utóbbi időben. „Volt egy Zamudio előtti, és van egy utáni helyzet” – mondta, ezzel utalva arra, hogy immáron a jobboldal számára is fontossá vált, hogy erélyesebben lépjenek fel a gyűlölettel szemben.

A kormányzat is reagált a bírósági tárgyalásra, üdvözölte, hogy elítélték a bűnösöket. Emellett kiemelték, hogy elérkezett az idő a kulturális változásra, és egymás kölcsönös tiszteletét és elfogadását kérték.

„Minden egyes chileinek feladata a sokszínűségért harcolni, egy országért, amelyben sokféleség van, egy országért, amely tiszteletben tart mindenkit, aki itt él” – nyilatkozta a kormányszóvivő, Cecilia Pérez.

Egy évvel a bűncselekmény után, Daniel Zamudio ügye eggyé vált a homofóbia elleni küzdelem ügyével, amely úgy tűnik a bíróságon az igazság érvényesülésével ér véget.

Forrás: www.ilovechile.cl