Több mint 300 ezer felnőtt tanult meg írni és olvasni Angolában a világ mintegy harminc országában alkalmazott Yo sí puedo (Igen, képes vagyok rá) kubai programnak köszönhetően.

Az írás-olvasás oktatási módszert 2009 óta használják Angolában, és kiegészítő forrásai, például videók, televízióadások és ábrák segítségével több mint 11 önkormányzathoz és 37 közösséghez jut el, számolt be róla a Telesur.

A programot Luanda, Bie, Huambo, Benguela, Bengo, Észak-Cuanza Sul, Moxico és Huila tartományokban alkalmazzák.

A nemzetközi misszióban résztvevő kubai oktató, Odalis Ortiz Torres a Prensa Latinának hangsúlyozta annak fontosságát, hogy oktatási eszközöket adjanak az angolaiak kezébe, amivel felvehetik a harcot az írástudatlanság, az éhezés és a nyomor problémáival, és elindulhatnak egy jobb élet irányába.

A Yo sí puedót már sikeresen alkalmazták más országokban, Angolában pedig a kormány, a tradicionális hatóságok, az egyházak és az Angolai Nőszövetség támogatása tette ezt lehetővé.

Hivatalos adatok szerint azoknak az állampolgároknak a száma, akik a program segítségével tanultak meg írni és olvasni meghaladja a 380.600-at, amiben benne van az a 170.962 fő is, akik az idei évre iratkoztak be.

Már szerte a világon több mint hétmillió ember profitált a Yo sí puedóból, ami jól tükrözi Kuba azon szándékát, hogy hozzájáruljon az írástudatlanság megszüntetéséhez.

A programot kidolgozó Kubai Latin-amerikai és Karibi Pedagógiai Intézet 2006-ban megkapta az UNESCO King Sejong Írás-Olvasás Díját.

Számos országban, ahol az alapfokú programra már nincs szükség, más kubai programokkal folytatják az oktatást. Olyanokkal, mint a Ya puedo leer y escribir (Már tudok írni és olvasni) és a Yo sí puedo seguir (Igen, képes vagyok folytatni).

Forrás: Granma