2014. január 1-től a Chilei Köztársaság is tagja lesz az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) legfelsőbb politikai szervezetének, a Biztonsági Tanácsnak, igaz, csak mint nem állandó tag.

A 15 tagú BT-nek öt állandó tagja van (Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kínai Népköztársaság, Oroszországi Föderáció), amely mellett még tíz nem állandó tag vesz részt a munkában, akik két évig töltik be ezt a posztot. Az ő megválasztásuk rotációban zajlik, így minden évben öt tagot választanak be a BT-be. A tagokat regionális alapon választják meg, ezzel biztosítják, hogy a Föld minden régiója legalább egy taggal képviselve legyen.

Az ENSZ BT munka közben

A mostani voksoláson Litvánia 187-el kapta a legtöbb voksot a közgyűlésben, mögötte Chile és Nigéria 186 szavazatot, Csád 184-et, Szaúd-Arábia 176-ot. A legmegosztóbb Csád, Nigéria és Szaúd-Arábia jelölése volt, hiszen ezek az országok elég gyakran szerepelnek a hírekben úgy, mint ahol sorozatosan megsértik az emberi jogokat.

Hillel Neuer, az ENSZ emberi jogi szervezetének ügyvezető igazgatója leginkább a nők helyzetének sanyarú voltát emelte ki Szaúd-Arábia kapcsán. Azt is megemlítették, hogy Szaúd-Arábia védi Szudán elnökét, Omar al-Bashirt, akit a Nemzetközi Büntető Bíróság köröz a Darfúrban elkövetett emberiség elleni bűncselekményekért.

A két afrikai országot egyrészt a gyermekek helyzete, másrészt a civil lakosság megvédésének hiánya miatt támadták. Csád esetén a gyermekkatonák toborzása, Nigéria kapcsán a Boko Haram terrorszervezet folyamatos keresztények elleni támadásai miatt emeltek többen kifogást.

Chile és Litvánia kapcsán senkinek nem volt kifogása, noha a dél-amerikai ország is számos bírálatot kapott már az emberi jogok megsértése miatt. A Diego Portales Egyetem hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése a női egyenjogúság (azon belül leginkább az abortusz kérdése), az őslakosokkal való bánásmód, valamint a gyermekek és a migránsok jogainak teljes körű érvényesülésének akadályai miatt emelt szót. Az ENSZ szakosított szervezetének nyáron készült jelentése is elítélte az országot az őslakosokkal való bánásmód miatt, azonban ennek ellenére most a közgyűlés ötödik alkalommal is a BT tagjává választotta az országot.

A most megválasztott BT tagok Azerbajdzsánt, Guatemalát, Marokkót, Pakisztánt és Togót váltják, megbízatásuk pedig 2015. december 31-ig tart.