Hatvan évvel az esemény után a kubaiak tegnapelőtt Fidel Castro védőbeszédjére emlékeztek, amit egy öreg kórház nővérszobájában mondott el, válaszolva az 1953. július 26-i Moncada laktanya elleni támadás miatt ellene felhozott vádakra.

A fiatal ügyvéd „La historia me absolverá” (A történelem fel fog menteni) címen elhíresült beszéde, utalva az őt elítélő bírósághoz intézett utolsó mondatára, politikai, jogi és társadalmi alapja lett azon forradalmi mozgalom programjának, amely végül fegyveres felkeléshez vezetett a diktátor, Fulgencio Batista zsarnoksága ellen.

Számos kubai tartomány jogászai és történészei találkoztak tegnapelőtt, hogy jogi és történelmi szempontból elemezzék az eseményt, amelyről a temérdek publikáció és kutatás ellenére még mindig lehet újdonsággal szolgálni.

Marta Rojas is részt vett a találkozón. Ő tanúja volt annak az 1953. október 16-i történelmi napnak, és újra megosztotta az élményeit és gondolatait „El juicio del Moncada” (A Moncada-tárgyalás) című könyvének hetedik kiadása alkalmából.

Az ember, aki az ország második legnagyobb katonai erődítménye elleni támadást vezette, védelmében többek között az 1940-es alkotmány 40. cikkelyére hivatkozott, ami törvényesnek ismeri el az ellenállást az egyének és az állam jogainak védelme érdekében.

A jogász 37-es ügyben elmondott szavai vádirattá váltak, és szörnyű képet festettek az akkori kubai társadalomról, és felvázolták a szükséges változásokat, amelyek az 1959. január 1-i forradalmi győzelem után el is kezdődhettek.

Az azonos nevű parkban lévő Abel Santamaría múzeum ad ma otthont a bírósági tárgyalás tárgyi emlékeinek. Ez ugyanazon a helyen van, mint ahol annak idején a tárgyalást tartották, és egyike azon épületeknek, amelyet 1953. július 26-án megtámadtak.

Forrás: Prensa Latina