Az alultápláltság nagy költségeket ró a társadalomra, mivel az a 165 millió gyermek, amelyet olyan nagyon érint ez a probléma soha nem fogja elérni a teljes fizikai és szellemi teljesítőképességét, állítja a FAO.

A fenti állítást megerősíti az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) által kiadott dokumentum, ami azt állítja, hogy a világon minden négy gyermekből egy el van maradva a növekedésben.

A dokumentumot a szervezet kubai irodája terjesztette.

Maga az ENSZ is azt állítja, hogy a világon körülbelül kétmilliárd ember nem jut hozzá azokhoz a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó egészségnek örvendjen.

Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából az ügynökség úgy fogalmazott, hogy a mezőgazdasági termelés folyamatos növelése továbbra is alapvető fontosságú az elkövetkezendő évtizedekben.

Guatemalában is nagy probléma az alultápláltság

A nemzetközi hatóság szerint az alultápláltság közvetlen okai összetettek, például az ártalmatlan, változatos és tápláló táplálékhoz való nem megfelelő hozzáférés vagy azok hiánya.

A másik ok az ivóvízhez, a higiéniához és az egészségügyi ellátáshoz való nem elegendő hozzáférés, csakúgy mint a gyermekek táplálásának és a felnőttek étrendjének nem megfelelő formái.

A FAO szerint a népességnövekedés együtt fog járni a magas fokú urbanizációval, ami nagyobb nyomás alá helyezi a természeti erőforrásokat, például a talajt, aminek számottevő szerepe van az élelmiszer-biztonság terén.

Ez a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-ellátás és a takarmányozás szempontjából alapvető fontosságú forrás tárolja és szűri a vizet, újrahasznosítja a tápanyagokat és otthont ad a világ biodiverzitása negyedének.

Mivel ennek a forrás létfontosságú egy olyan világban, ahol körülbelül 900 millió ember éhezik, a szervezet egy kezdeményezést mutatott be egy Talaj Világszövetség létrehozására. Ennek Közép-Amerikára és Kubára vonatkozó szekcióját a napokban indították el Havannában.

Ebben a hónapban a szigetországra esett a választás a regionális workshop megtartására. Ehhez a döntéshez hozzájárult Kuba tapasztalata és igyekezete a talaj védelmére, és azok az intézkedések, amiket annak fenntartható használatának érdekében hoztak.

Forrás: Prensa Latina