Az Afrikai Unió (AU) bizottsági elnöke, Jean Ping csütörtökön találkozott Hugo Chávez venezuelai elnökkel, hogy közösen előkészítsék az Afrika-Latin-Amerika találkozót. A tervek szerint ez szeptember végén Caracasban fog lezajlani.

jean_ping_2.jpg

„Venezuela elnöke, Hugo Chávez azoknak a nemzeteknek lett a képviselője, akiknek nincs hangja, nem csak az amerikai kontinensen, hanem az egész világon, különösképpen Afrikában” – mondta Jean Ping a venezuelai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. 

Ping, aki 2008 óta tölti be elnöki tisztségét, az Afrikai Unió vezetőjeként nagyobb afrikai körútra hívta meg Chávez elnököt, különösképpen Etiópiába, ahol az AU központja van. Ping nagyon fontosnak tartja, hogy folytatódjék az Afrikai Unió és az ALBA (Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára) között, melyet Kuba és Venezuela alapított, hogy megszabadítsa Latin-Amerikát az USA által kezdeményezet szabad kereskedelem alól.

Ping hangsúlyozta a két kontinens, Afrika és Latin-Amerika együttműködésének fontosságát. „Nekünk közös kultúránk és múltunk van, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ez lehet az együttműködés alapja”, mondta Ping.

Chávez és Ping megvitatták a kereskedelem, az oktatás és az egészségügy kérdéseit. Kiemelt téma volt egy közös televíziós csatorna megteremtése, amely a déli kontinensen lenne jelen, hasonlóképpen a latin-amerikai közös tv csatornához, a Telesurhoz. Ez egy olyan médium lenne, amely elősegítené Afrika és Latin-Amerika szövetségét.

„Minket ahhoz szoktattak hozzá, hogy csak az északi, ipari országokra figyeljünk. De nekünk is kell lehetőség, hogy országaink véleményét függetlenül tudjuk kifejezni” – jelentette ki Ping. 

A venezuelai külügyminiszter, Nicolás Maduro kijelentette, hogy szeptemberben fogják megrendezni az Afrika-Dél-Amerikai csúcstalálkozót. „A fő téma ezen a találkozón egy elképzelés megvalósítása lesz, amely megteremthetne egy multi poláris világ tervét” – mondta Maduro.