Latin-Amerika, a Karib-térség, Afrika és Ázsia állam- és kormányfői követelték az ENSZ közgyűlésén, hogy az Egyesült Államok oldja fel a Kuba elleni blokádját.

Evo Morales bolíviai elnök „a legrosszabb népirtásnak” nevezte a Washington által több mint 50 éve fenntartott gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi korlátozást.

El Salvador elnöke, Mauricio Funes pedig úgy fogalmazott, hogy a blokád „a múlt maradványa”.

Felszólalásában Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Winston Spencer elmondta, hogy a karibi állam nagyon büszke nagy múltra visszatekintő kapcsolatára Kubával.

A fórumon Kamla Persad-Bissessar, Trinidad és Tobago miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy a Caricom, amelynek elnökségét jelenleg az ő országa látja el, a blokádot anakronisztikusnak tartja.

Kelet-Timor elnöke, Taur Matan Ruak szintén kérte az ostrom befejezését, amely sokmilliós károkat hagy maga után, és több mint 50 éve súlyosan érinti a kubai szociális szektorokat.

Az ülésen tartott beszédében Csád elnöke, Idriss Deby Itno csatlakozott a szankciók feloldását követelőkhöz, annak érdekében, hogy „lehetővé váljon, hogy az ország elfoglalja az őt megillető helyet a nemzetek között.”

A közgyűlés első napján magas szintű megbeszéléseket tartottak, amelyeken Uruguay, Mozambik, Srí Lanka, Gabon és Dél-Afrika elnökei követelték a blokád megszüntetését.

Forrás: Prensa Latina