Egy chilei bíró nyomozást rendelt el az újságtulajdonos, Agustín Edwards ellen, annak kiderítésére, hogy az milyen szerepet játszott a 40 évvel ezelőtti chilei puccsban.

A vizsgálat célja, hogy feltárja, hogy a konzervatív santiagói El Mercurio újság alapítójának és az azonos nevű újsághálózat tulajdonosának mennyi köze volt Salvador Allende elnök 1973-as megdöntéséhez.

A Princetonon végzett chilei újságíró és üzletember Edwards egy három országos napilapból és 21 regionális újságból álló hálózatot birtokol. Az El Mercurio valparaísói kiadását először 1827-ben jelentették meg, és ez a világ legrégebbi folyamatos nyomtatással előállított spanyol nyelvű újságja. A santiagói kiadását Edwards alapította 1956-ban.

Miközben annak 40. évfordulóján az ország a 1973. szeptember 11-i katonai puccsra emlékezett Mario Carroza bíró arra utasította a nyomozó hatóság (PDI) Emberi Jogi Csoportját, hogy „találja meg és kérdezze ki” a laptulajdonost, és értékelje annak lehetséges illegális szerepvállalását a puccshoz vezető eseményekben.

Agustín Edwards ma

1999 elején az Egyesült Államok kormánya olyan dokumentumok titkosítását oldotta fel, amelyek több betekintést engedtek a korszak eseményeibe. Noha Edwards vállalatának részvétele már jóval azelőtt is tudott volt. Egy 1975. december 18-i keltezésű Fedett Akció Chilében 1963-1973 címre hallgató amerikai jelentés rávilágított az El Mercurio a puccs légkörének megteremtésében játszott jelentőségére. Az újság 1,5 millió dollárt kapott az Egyesült Államoktól azzal a céllal, hogy előkészítse „a terepet a katonai puccshoz.”

Titkosítás alól feloldott amerikai táviratok azt is feltárták, hogy Henry Kissinger későbbi külügyminiszter személyesen is találkozott Edwardsszal, ami közvetlenül jelzi a laptulajdonos érintettségét. 

Az elmúlt években olyan munkák, mint Peter Kornbluh A Pinochet-aktája és Ignacio Agüero chilei rendező El Diario de Agustín (Agustín naplója) című dokumentumfilmje jobban ráirányították a közvélemény figyelmét Edwards részvételére a puccshoz vezető hangulat megteremtésében. Sokan, akik a Chile legnagyobb újságjának számító El Mercurio tulajdonosának bocsánatkérését várták a puccsban és a katonai kormány támogatásában játszott szerepéért, a 40. évforduló elmúltával csalódtak. Az El Mercurio lapok hálózata, a rivális hírhálózattal, a Copesával együtt a chilei média 95 százalékát ellenőrzi.

Az El Mercurio címlapja 1972. július 26-án

Az El Mostrador az Oknyomozó Újságírói Központ (Ciper) igazgatójának, Mónica Gonzáleznek az undoráról számolt be, amit Edwards a puccsban játszott szerepe miatt érez.

„(1970) Szeptember 4-én Allendét szavazással választották meg, nem pedig erőszakkal” – mondta. „Szeptember 14-én, tíz nappal később, az El Mercurio tulajdonosa, Agustín Edwards egy találkozón vett részt. Na, kivel? Kissingerrel és Nixonnal. A találkozó nem arról szólt, hogy meggyőzze őket, hogy esküdjenek össze és cselekedjenek Allende ellen, mivel ezt már elhatározták.”

Egy az El Mercurióban 2000-ben leközölt interjúban maga Edwards vette védelmébe a saját és az újságja a puccs előtt és után elkövetett tetteit. Miközben azt állította, hogy az El Mercurio „mindig is az objektív információközlés elkötelezett híve volt”, Edwards azt mondta, hogy Allende évei kivételes évek voltak, „egy olyan történelmi kontextusban, amiben az ideológiai harc olyan túlzó szinteket ért el, ami ma már szinte felfoghatatlan számunkra.”

Carroza ugyancsak elrendelte, hogy a PDI hallgassa ki Augusto Pinochet tábornok egykori ügyvédjét, valamint a Szocialista Párt (PS) korábbi titkárát, Carlos Altamiranót.

Katie Steefel

Forrás: The Santiago Times