A spanyol és francia rendőrséggel együttműködő venezuelai hírszerző szolgálat a múlt héten Venezuelában letartóztatta Asier Guridit, aki állítólag az ETA tagja. Guridit az Interpol körözte, de egy venezuelai menekült közösség ellenezte a letartóztatását.

Az ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Baszk Haza és Szabadság) a függetlenségért küzdő baszk fegyveres csoport. Az El Confidencial szerint több mint 700 tagja tölti börtönbüntetését.

Az EFE információi szerint Guridi 1992 és 1997 között volt börtönben, és 2001-től kezdve élt emigrációban, amikor is a neve felbukkant az Ekinnel kapcsolatba hozható személyek listáján. Az Ekin forradalmi, nacionalista, függetlenségpárti szervezetként határozta meg magát, míg mások az ETA politikai szárnyának tartották. 2011-ben oszlott fel.

Asier Guridi

A spanyol belügyminisztérium szerint Guridit francia bíróságok 2007-ben elítélték az ETA „logisztikai apparátusában való részvételéért”, és két évvel később egy párizsi bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene, amiért „bűnrészes volt egy terrorcselekmény előkészítésében.”

A Baszk Menekült Közösség Venezuelában egy nyilatkozatot adott ki a letartóztatással kapcsolatban, amelyben így fogalmaztak: „Amit a spanyol média egy újabb »nagy rendőri műveletnek« hív, nem több, mint egy baszk állampolgár letartóztatása, akinek több száz másik baszk állampolgárral együtt, a kínzások elől menekülve ott kellett hagynia az otthonát és az országát.”

„Asier [Guridi] Venezuelát választotta, és több mint egy évtizeden keresztül, akárcsak ma, iskolába vitte venezuelai fiát (ahol letartóztatás történt), venezuelai feleségét pedig munkába, hogy aztán elkezdje saját munkanapját… Asier Guridi compañerónk letartóztatása csak a spanyol állam emberi és politikai nyomorúságát tükrözi” – áll a közösség nyilatkozatában.

A közösség azzal érvelt, hogy a „fasiszta spanyol állam” elnyomást, bebörtönzést és kínzást alkalmaz a baszk „forradalmi aktivistákkal” szemben, hogy ily módon „fenntartsa a konfliktust és a baszk nép szenvedését”. „Felszólítjuk a venezuelai kormányt, hogy ne vegyen részt a fájdalom, elnyomás és szenvedés eme hátborzongató stratégiájában… a baszk nép ellen” – zárul a nyilatkozat.

Az Askapena nemzetközi baszk szervezet szintén kiadott egy nyilatkozatot, amelyben támogatja a „bolivári folyamatot”, és annak „az imperialista-kapitalista rendszerrel való szembeszállás iránti elkötelezettségét”, és felszólítja „a venezuelai embereket és kormányukat”, hogy álljanak ellen „az elnyomó francia és spanyol államok nyomásának, amivel a baszk menekült Asier Guridi kiadatását akarják elérni”. A szervezet keddre egy nagygyűlést hívott össze a baszkföldi Bilbaóban lévő venezuelai konzulátus mellé.

2009-ben a venezuelai legfelsőbb bíróság (TSJ) elutasította Spanyolország kiadatási kérelmét egy állítólagos egykori ETA-tag, Inaki Etxeberria ügyében. Spanyolország gyilkossági kísérlettel vádolta meg egy 1993-as incidens során, és a TSJ úgy ítélte meg, hogy a vád tárgyát képező bűncselekmény a venezuelai törvények szerint az azóta eltelt idő alatt elévült. Etxeberria 13 évig élt Venezuelában, és a venezuelai hatóságok 2009 áprilisában letartóztatták, hogy eleget tegyenek az Interpol parancsának.

2002-ben azonban Venezuela kiadott két állítólagos ETA tagot, Juan Galarzát és Sebastián Etxanizt Spanyolországnak. Ezenkívül 2011-ben a venezuelai hatóságok letartóztatták a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egy állítólagos tagját, Julián Conradót. Bár a kormány nem adta ki Kolumbiának, ahol valószínűleg börtönbe zárták vagy megölték volna, azóta is Venezuelában tartják fogva.

Négymillió kolumbiai él Venezuelában, akik közül sokan menekültek, és a venezuelai törvények és intézmények általában véve ugyanazokat a jogokat biztosítják a menekülteknek és a bevándorlóknak, mint a venezuelai állampolgároknak. A venezuelai kormány ugyanakkor együttműködik az Interpollal, és számos alkalommal szólította fel az Egyesült Államokat, hogy tegyen ugyanígy, és adja ki a körözött venezuelai terroristát, Luis Posada Carrilest.

Tamara Pearson

Forrás: www.venezuelanalysis.com