Tegnap Mexikó magyarországi nagykövete, Isabel Bárbara Téllez Rosete ünnepélyes keretek között átadta Julio Carrasco-Breton mexikói festőművész monumentális alkotását, amelyet ezentúl bárki megtekinthet, aki igénybe veszi a Keleti pályaudvarnál lévő metróállomást.

Az átadási ceremónián magyar részről Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese, Dr. Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója illetve az alkotás helyszínét adó BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor vett részt, akik a nagykövet asszonnyal együtt mindannyian aláírták az adományozásról szóló dokumentumot, és egyúttal örömüket fejezték ki, hogy egy ilyen műalkotás ékesíti egyik fontos közösségi terünket.

A fotót készítette: Bakonyi Zsuzsa, Mexikói Nagykövetség

„A mexikói textil kézművesek képzeletvilága” címet viselő köztéri alkotás a Mexikói Nagykövetség és a festő, Julio Carrasco-Breton felajánlásával kerülhetett kiállítását a metróállomáson. A különleges, 2x6 méteres, a művész saját fejlesztésű, vegyes akril technikájával készült festmény elhelyezését hosszú előkészítési folyamat előzte meg.

A mexikói képzőművészet meghatározó alakjának, a falképfestészet jelentős képviselőjének, Julio Carrasco-Breton festőnek és muralistának alkotásait, köztük a szóban forgó festményt is, februárban a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galériájában rendezett kiállításon tekinthette meg a nagyérdemű. A művész eme kiállítás keretében ajándékozta Budapestnek a különleges képet.

Nem először tett ilyen gesztust, több mint ötven festménye díszít egyetemeket, önkormányzati hivatalokat, kulturális intézményeket, iskolákat többek között Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban és Kanadában, illetve a világ számos múzeuma is őrzi a műveit. „Az intellektus epopeája” című falfestményt Párizsban készítette Genfben lett kiállítva az WIPO székházában.(World Intelectual Property Organization). Itt egy speciális, egyéni technikát alkalmazott, amelyet isoplasztikának nevezett el, szilikon és márványpor keverékéből álló alapon dolgozott. Az így készített falfestmény felgöngyölíthető és bárhová elszállítható. Murál festményeinek különlegessége, hogy műhelyében készülnek és később a helyszínre szállítás után lesznek felhelyezve.

A fotót készítette: Bakonyi Zsuzsa, Mexikói Nagykövetség

Az ezentúl Budapesten látható „A mexikói textil kézművesek képzeletvilága”, Carrasco-Breton többi művéhez hasonlóan, a mexikói muralista festészetet képviseli. A képet a Mexikói Egyesült Államok különböző államaiban működő mesteremberek képzeletvilága, illetve az általuk művelt textil kézművesség ihlette meg. Az élénk színekkel megfestett képen különböző textil kézműves termékek, huipilek, jorongok, terítők, ponchók és szőnyegek láthatók, amelyek az ország különböző etnikai csoportjainak kifejezési formáit testesítik meg.

Képeire absztrakt geometrikus témaválasztások a jellemzőek, amelyek nem egyszer mások mellett a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémáit ábrázolják, és gyakran erős szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot.

A kép alkotója és felajánlója, Julio Carrasco Bretón mexikói festő és muralista 1950-ben született Mexikóvárosban. A mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetemen (UNAM) szerzett diplomát vegyészmérnöki szakon: ezeknek a tanulmányoknak később hasznát vette a különböző festészeti technikák alkalmazásánál. Ugyanaz a Lino Picaseño y Cuevas, legendás mexikói festő és építész volt a mestere a San Carlos Képzőművészeti Főiskolán, aki Diego Rivera útjait is egyengette.

A fotót készítette: Bakonyi Zsuzsa, Mexikói Nagykövetség

1973-tól számos egyéni és kollektív tárlaton mutatták be képeit, amelyeket megtalálhatunk a világ 19 múzeumában. Az utóbbi időben felváltva Párizsban és Mexikóban dolgozik; litográfiái a párizsi Atelier Bramsen és a mexikóvárosi Mario Reyes stúdióban készülnek. „Julio Carrasco művészi karrierjére több hatás nyomja rá a bélyegét a prehispán művészektől kezdve a Nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros José Clemente Orozco és Rufino Tamayo képei; ez utóbbi a muralista mozgalom kései generációjához tartozik” – méltatta pályafutását Macario Matus, neves műkritikus.

A murális festészet alkotásait közvetlenül a falfelületeken, mennyezeteken vagy más állandó felületeken hozzák létre. Mexikóban ennek nagy hagyománya van, talán a világon a legismertebb mexikói képviselője az a Diego Rivera, akinek monumentális falfestményei ma is számos helyen megtalálhatók Mexikóban.