Előzetes adatok szerint több mint tíz és félezer orvostanhallgató fogja megkapni a diplomáját idén júliusban a karibi szigetországban. Közülük 5683-an kubaiak, további 4843-an pedig hetven országból érkeztek. És mindegyik fiatal, aki elsajátította a magas szintű tudományos ismereteket és szociális értékeket el fogja vinni azokat a világ legkiszolgáltatottabbjainak.

A hetven képviseltetett országból kilenc több mint száz diplomást fog kapni: Bolívia 855-öt, Ecuador 718-at, Mexikó 444-et, Argentína 387-et, El Salvador 386-ot, Guyana 280-at, Kelet-Timor 194-et, Angola 118-at és Kína 101-et.

1961 és 2012 között több mint 124.700 kubai orvos kapott képzést az ország egyetemein.

Dr. José Emilio Caballero González, a közegészségügyi minisztérium oktatásügyi adminisztrációs osztályának vezetője a Granmának elmondta, hogy az orvostudományhoz kötődő összes szakma idei végzőseinek száma 29.712. Közülük 24.692-en kubaiak, 5020-an pedig külföldiek.

Az orvostudomány magában foglalja az orvoslást, a fogorvoslást, az ápolást, a pszichológiát és az egészségügyi technológiát. Az új képzési tervben ez utóbbin belül 21 féle kurzust lehet választani. Van még nyolc széles profilú diplomás képzés klinikai bioanalízisből, higiéniából és járványügyből, orvosi képalkotásból és radiofizikából, logofonoaudiológiából, táplálkozástanból, optometriából és optikából, egészségügyi rehabilitációból és egészségügyi információs rendszerekből.

Kubának tizenhárom orvostudományi egyeteme van, illetve három független fakultása Artemisában, Mayabeque-ben, és az Isla de la Juventudon, továbbá mindezeken felül ott van még a Latin-amerikai Orvosi Iskola (ELAM) is. Összesen 37.500 főnyi oktatói gárda dolgozik ezekben az intézményekben.

A kiterjedt felsőoktatási képzési rendszer tankórházak és poliklinikák hálózatával is rendelkezik.

Kubai egészségügyi szakemberek további húsz országban is részt vesznek diplomás és posztgraduális képzésekben. Ezek az országok a következők: Venezuela, Bolívia, Ecuador, Nicaragua, Guatemala, Haiti, Angola, Dél-Afrika, Bissau-Guinea, Tanzánia, Guyana, Eritrea, Egyenlítői Guinea, Kelet-Timor, Ghána, Dzsibuti, Mozambik, Kongó, Uganda és Gambia.

A diplomaosztó ünnepségekre különböző kubai tartományokban kerül majd sor július 19. és 27. között.

Az idén diplomázó évfolyam másfélszer nagyobb, mint forradalom győzelmének idején, 1959-ben Kubában praktizáló orvosok száma.

José A. de la Osa