Tegnap, néhány nappal az előválasztások előtt Santiago de Chile és Valparaíso lakói útlezárásokra ébredtek. Az úttorlaszként emelt barikádok az oktatási reformért folytatott küzdelem újabb fejezetét jelezték.

Csuklyás fiatalok tüzeket gyújtottak és a falakat feliratokkal és plakátokkal borították be, amelyeken újfent mindenki számára nyilvános, ingyenes és minőségi oktatást követeltek.

A rohamrendőrség különleges erői könnygázt lőttek a tüntetőkre, és vízágyúkkal vették őket célba, akik válaszul botokkal, kövekkel és más tárgyakkal vágtak vissza.

A fővárosban a forgalomirányító egység tucatnyi kereszteződésben felállított barikádokról számolt be, amelyek akadályozták a forgalmat.

A Chilei Egyetem diákszövetségének elnöke, Andrés Fielbaum a 24 Horas közszolgálati csatornának elmondta, hogy a hajnalban felállított barikádok annak a mély elégedetlenségnek a kifejeződései, amely a társadalom számos rétegében mélyen gyökerezik.

A tegnapi napra országos mozgósítást hívtak össze, felvonulásokkal és nagygyűlésekkel számos városban, amelyeken olyan oktatási reformot követelnek, amely minden állampolgár számára lehetővé teszi az oktatáshoz való szabad hozzáférést. Mintegy harminc olyan iskolát továbbra is megszállás alatt tartanak a diákok, amelyeket a hatóságok szavazókörnek jelöltek ki a vasárnapi választásokra.

Sebastián Piñera elnök tegnapelőtt arra figyelmeztetett, hogy ha a diákok nem hagynak fel a létesítmények zár alatt tartásával, akkor azokat erőszakkal fogják kiüríteni.

Ám nemcsak iskolák esnek áldozatul a diákok tiltakozásának a chilei fővárosban. Szintén tegnapelőtt, diákok megszállták az oktatási minisztériumot is, ahonnan a rendőrség távolította el őket, és több mint ötven személyt őrizetbe vettek.

A diákok csoportja reggel hatolt be a La Moneda Palota közelében lévő épületbe, hogy így tiltakozzanak a vasárnap tartandó előválasztások ellen, és választ kapjanak a követeléseikre Carolina Schmidt oktatási minisztertől.

Különböző források szerint a rendőrség 63 embert tartóztatott le, és tuszkolt buszokba.

A táblákat tartó és jelszavakat skandáló egyetemi és középiskolai diákok alapvető szociális jogokat, oktatást, egészségügyet és nyugdíjat követeltek, és ismételten mozgósításra szólítottak fel másnapra.

Miután a diákokat eltávolították, a Chilei Diákok Konföderációjának volt vezetői nyílt levelet juttattak el a La Monedába (az elnöki palotába – a szerk.), amelyben Andrés Chadwick belügyminiszter lemondását követelik, amiért az jóváhagyta a rendőrség behatolását június 13-án a Chilei Egyetem főépületébe.