„Ez a fiú, [Edward] Snowden (…) meglepte a világot, azért, hogy (…) növelje az emberséget (…) ezért ez a fiatal humanitárius védelmet érdemel” – mondta tegnap Nicolás Maduro venezuelai elnök egy sajtótájékoztatón Port-au-Prince-ben, miután a haiti elnökkel találkozott.

Snowden az Egyesült Államok PRISM elnevezésű kémprogramjáról szivárogtatott ki információkat, amely nagy internetes cégek adatait használja fel arra, hogy embereket ellenőrizzen az Egyesült Államokon belül és kívül. Miután a The Guardian egy sor leleplezést hozott nyilvánosságra ebben a hónapban, amelyekre Snowden kitálalása nyomán kerülhetett sor, az amerikai szövetségi ügyészek a kormány tulajdonának meglopásával, nemzetvédelmi információk engedély nélküli kiadásával és titkosított hírszerzési információk illetéktelen személlyel való szándékos közlésével vádolták meg.

„Mi történne, ha egy kevésbé nagy országról, Venezueláról derülne ki, hogy az egész világ után kémkedik? Minden szervezet, a [z ENSZ] Biztonsági Tanács[a] azonnal rávetné magát Venezuelára” – mondta Maduro.

Hangsúlyozta, hogy Ecuador mérlegeli a lehetséges politikai menedékjogot Snowden részére, és az ügyben senki sem folyamodott menedékjogért Venezuelában, de ha valaki ezt tenné, akkor „mi is megfontolnánk”.

A venezuelai elnök Nelson Mandela ügyét idézte fel, „akit nemzetközi szinten üldöztek, mint az Egyesült Államok által egyik legkeresettebb terroristát”. Másfelől pedig, érvelt, az Egyesült Államok kormánya olyan „terroristáknak” nyújt menedéket, mint a kubai Luis Posada Carriles, „aki felrobbantotta a Cubana de Aviación repülőgépét, és több mint 70 embert megölt”.

„Ki érdemel védelmet, a fiatal Snowden, vagy azok, akik bombákat robbantanak? Ez üzenet az Egyesült Államok és a világ népeinek. Megvédjük [Snowdent], mert (…) a nagy bátorságra valló leleplezései a világ változását szolgálják” – mondta Maduro.

Azzal folytatta, hogy az Egyesült Államoknak „továbbra is nagy államnak kellene lennie, de sokkal inkább segítenie kellene a világot, mint megpróbálni uralni azt. Határozott változásokra van szükség. Az Egyesült Államok polgárai egyetértenek azzal, hogy országuk újfajta szerepet töltsön be a világban, és támogatják Julian Assange és Snowden leleplezéseit.”

„Senkinek nem szabad kémkednie senki után” – zárta szavait Maduro.

Tavaly augusztusban a venezuelai kormány szintén támogatta Ecuadort Nagy-Britannia „fenyegetéseivel” szemben, miután az előbbi diplomáciai védettséget biztosított a Wikileaks alapítójának, Julian Assange-nak a londoni ecuadori nagykövetségen. Venezuela Ecuador döntésének tiszteletben tartására szólított fel, és bírálta a brit kormány az ügyben tanúsított magatartását.

Sőt, a néhai Hugo Chávez elnök támogatta a „Wikileaks embereit”, 2010-ben gratulált nekik, és azt mondta, hogy az általuk kiszivárogtatott dokumentumok megmutatták, hogy az Egyesült Államok „egy bukott állam, ami elvet minden erkölcsi elvet és tiszteletet, még a saját szövetségeseivel szemben is”. Azt mondta, hogy Washington „válasszal tartozik a világnak.”