Az arra való felhívások, hogy a guantanamói bázison szolgáló orvosok tagadják meg az éhségsztrájkoló foglyok kényszeretetésben való részvételt, hatástalanok. Legalábbis ezt mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az Egyesült Államok hadseregének egyik szóvivője.

Robert Durand kapitány állítása szerint eddig egyetlen orvos, ápoló vagy szanitéc sem adott hangot aggodalmának az „enterális táplálással” szemben.

A hivatalos források korábban beismerték, hogy az itt tartott 166 fogolyból 104-et kell ilyen módon táplálni. Egy nap 44 embert táplálnak úgy, hogy leszíjazzák őket, majd orrukba helyezik fel a csöveket, amelyeken keresztül bejuttatják az infúziót.

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy egy volt guantanamói fogoly arról számolt be, hogy maradandó egészségkárosodást okozott nála ez a folyamat.

Dianne Feinstein szenátor szerdán nyilvánosságra hozta a Chuck Hagel védelmi miniszternek írt levelét, ami annak apropóján írt, hogy a miniszter ellátogatott Guantanamóba. A levélben a szenátor azt kérte, hogy a kormány értékelje újra a kényszeretetés kérdését, mivel az „nagyon fontos etikai kérdéseket vet fel”.

Az Amerikai Orvos Szövetség elnöke még áprilisban fordult levélben Hagelhez, hogy a kényszeretetés szemben áll a hivatás alapvető etikai értékeit. Ugyanakkor nem régiben a New England Journal of Medicine folyóirat azzal a felhívással fordult a börtönorvosokhoz, hogy tagadják meg az etikátlan folyamatokban való részvételt.