A karibi szigetországban június 5-én Sancti Spíritusban tartották meg a Környezetvédelmi Világnapot, amely során Kuba a környezet védelmére és a fenntartható fejlődés elősegítésére tett erőfeszítéseit mutatták be. Sancti Spíritust a 2012-ben végzett átfogó munkája miatt választották ki az esemény házigazdájául.

Elba Rosa Pérez Montoya tudományos, technológiai és környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az egyértelmű politikai akarat eredményeképpen az elmúlt időszakban az új törvényekkel és szabályozásokkal erősödött az intézményi kontroll környezetvédelmi projektek terén Kubában.

http://visitcuba.com/wp-content/uploads/2012/01/Off-Beaten-5-3-copy-300x225.jpg

A miniszter megjegyezte azt is, hogy az e téren elért haladások ellenére néhány tartományban a szennyezés növekedését észlelték. Itt olyan befektetéseket terveznek, amelyek megelőzik a kitermelt hulladék rosszul kezelését és nem megfelelő ellenőrzését.

Az eseményen, amelyen részt vett José Ramón Monteagudo Ruiz, a Kommunista Párt Sancti Spíritus-beli első titkára, valamint Teresita Romero Rodríguez, a Néphatalmi Nemzetgyűlés tartományi elnöke is, Pérez Montoya elismerően szólt a tartomány munkájáról, amit már másodjára választottak ki a Környezetvédelmi Világnap megrendezésének helyszínéül.

Megemlítette a szennyezőanyagok csökkentését, a védett területek rendszerének megerősítését, az erdővel borított területek növekedését, és a terület távoli részeinek veszélyeiről, sérülékenységéről és kockázatairól szóló fontos tanulmányokat.

Külön az ünnepségnek szóló üzenetében, Bárbara Pesce, az ENSZ helyi koordinátora és az ENSZ Fejlesztési Programjának képviselője Kubában emlékeztetett rá, hogy miközben a bolygó minden hetedik lakója éhesen tér nyugovóra, évente 1,3 milliárd tonna ételt pazarolunk el.

Juan Antonio Borrego