A venezuelai külügyminiszter, Elías Jaua hétfőn Rómában kijelentette, hogy az élelmiszer emberi jog, nem pedig árucikk, ahogyan arra a kapitalizmus tekint.

A Mi Amerikánk Népei Bolivári Szövetségének (ALBA) tagországai bebizonyították, hogy amikor az élelmiszert nem üzletként kezeljük, ahogyan a kapitalizmus teszi, és ténylegesen alapvető joggá tesszük, akkor az emberek nem éheznek többé, mondta a Jaua a Prensa Latinának egy FAO-konferencián.

Rávilágított, hogy nem véletlen, hogy négy ALBA tagországot (Nicaragua, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Kuba és Venezuela) ismert el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), mint akik felére vagy még kevesebbre csökkentették az alultáplált emberek számát az 1992 és a 2012 közötti időszakban.

Venezuela és Kuba példái lettek az ALBA háttérmunkájának, amelynek politikája az éhezés csökkentését célozza meg a régióban, mondta a tisztviselő.

Az eseményen mondott beszédében Hugo Chávez néhai elnök nevében megköszönte az országának megítélt elismerést, és megjegyezte, hogy az általa képviselt szocialista forradalomnak hála kevesen éheznek a dél-amerikai országban.

Venezuela hatalmas állami élelmiszer-elosztó hálózattal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy az otthonok több mint 60 százalékához eljussanak ezek a termékek, növelve a kalóriákhoz való elérhetőséget és hozzáférést. Mindezt erős törvényi szabályozás támogatja.

Nemzetközi kontextusban Jaua olyan térségi kezdeményezéseket említett, amelyek támogatják megkezdett utat. Ilyen az ALBA, a Latin-amerikai és a Karibi Államok Közössége (CELAC), Dél-amerikai Államok Uniója (UNASUR) és a Petrocaribe.

Ezenkívül ragaszkodott Chávez parancsnok egyik javaslatához, ami egy mezőgazdasági készleteket felhalmozó bank létrehozására vonatkozott, amelynek célja, hogy segítse az élelmiszerellátást, és megismételte Nicolás Maduro elnök kérését, amely a FAO hivatalos támogatását kérte a fenntarthatófejlődés-politikához.

Ivan Noel Orta Martín

Ha egyetértesz a venezuelai politikus megállapításaival, akkor támogasd a petíciónkat! A petíció itt olvasható és írható alá.